Benodigdheden cello les. Wat heb je in elk geval nodig?

Dit zijn de meest gestelde vragen over de benodigdheden voor de cello les. Want wat heb je in elk geval nodig als je wilt gaan cello spelen? En wat kost dat dan?

Moet ik zelf een cello hebben?

Omdat je zelf ook thuis moet kunnen oefenen is het belangrijk dat je een cello tot je beschikking hebt. Je kunt ervoor kiezen om een cello te kopen of te huren. Soms is het mogelijk een instrument tijdelijk te huren en vervolgens aan te schaffen via een zogenoemde ‘huurkoop’. Kijk in de cellowinkel voor het aanbod aan cello’s. Als ik geen huurinstrument beschikbaar heb, dan zal ik bemiddelen in de huur van een instrument bij een vioolbouwer tegen een goed tarief.

Wat voor soort cello heb ik nodig?

Voor muziekinstrumenten als de cello geldt jammer genoeg vaak: “Goedkoop is duurkoop.” Het is een kunst om een instrument te vinden met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Waar je naar op zoek moet gaan is een instrument dat je beloont voor je (harde) werk. Dat hoeft niet altijd het duurste instrument te zijn, maar duurdere instrumenten zijn over het algemeen kwalitatief beter gebouwd waardoor ze ook een betere klank leveren en makkelijker bespeelbaar zijn. De goedkoopste cello’s zijn zonder extra investeringen (andere kam, staartstuk, snaren en nieuwe afstelling) vaak moeilijk bespeelbaar. Als je meer tips wilt hebben voor het aanschaffen van een cello, dan kun je het volgende artikel lezen. Ik heb er een heel eBook over geschreven dat je gratis kunt downloaden vanaf deze site.

Kunnen kinderen ook op een grote cello spelen?

Nee, over het algemeen niet, maar sommige kinderen groeien zo snel dat zij al op 12 jarige leeftijd op een hele cello kunnen spelen. Het kiezen van de juiste maat is afhankelijk van de lichaamslengte en armlengte en de grootte van de handen en kan het best worden bepaald, samen met mij als docent. Want het beste is om een cello eerst te passen.

Wat heb ik nog meer nodig als ik cello speel?

Bij een cello hoort een goede cellohoes of -tas of een cellokist of -koffer. Verder heb je een strijkstok nodig, want hoewel je de cello ook tokkelend kunt bespelen (‘pizzicato’ noemen we dat), is het toch vooral een ‘strijkinstrument’!

Dus:

  • Een cello met strijkstok en een hoes, tas, kist of koffer.

En daarnaast zeker:

En eventueel of op termijn:

Alle benodigde artikelen  zijn verkrijgbaar in de cello winkel. En een rustige plek om te oefenen vind je o.a. in mijn lespraktijk.

Moet ik zelf lesboeken aanschaffen?

Ja. Voor elke leerling wordt gezocht naar een goede methode die aansluit bij het niveau en interesse van de leerling. Daarnaast zijn er ook de nodige ‘samenspeel boeken’, waarvan sommigen met cd-begeleiding. Alle in de lespraktijk gebruikte boeken zijn verkrijgbaar op de afdeling bladmuziek in de cello winkel. Dit aanbod wordt steeds vernieuwd en uitgebreid.

Kan ik ook kopieën krijgen van de bladmuziek in plaats van een boek?

Nee. Dit heeft te maken met auteursrechten. Muziekuitgaven zijn auteursrechtelijk beschermd, zodat de mensen die de muziek hebben gecomponeerd en in bladmuziek uitgeven en verspreiden een eerlijke vergoeding ontvangen voor hun werk als componist en uitgever. Hetzelfde geldt voor de boeken met cd’s. Schending van auteursrechten is dus bij de wet verboden. Ik vind het als musicus belangrijk dat er zorgvuldig met auteursrechten wordt omgegaan en als docente wil ik hierin ook het goede voorbeeld geven voor mijn leerlingen. Als je een boek bij mij in bestelling hebt en wacht op levering, maar er al wel mee aan de slag wilt, dan kan ik wel een paar bladzijden kopiëren ter overbrugging.

Wat voor soort snaren heb ik nodig?

De meest gebruikte cello snaren zijn van de merken Jargar, Larsen en Pirastro.  Dit zijn ook de merken die ik zelf gebruik en waar ik zeer goede ervaringen mee heb. Al deze snaren en speciaal door mij samengestelde sets, met snaren van verschillende merken, zijn te koop op de afdeling snaren in de cello winkel.

Hoe vaak moet ik de snaren vervangen?

Omdat de snaren slijten en uitrekken gaat de klank en zuiverheid achteruit. Eén tot twee keer per jaar de snaren vervangen is voor de meeste leerlingen voldoende. Voor fanatieke oefenaars kan dit echter te weinig zijn. TIP: Bewaar de verpakking van je snaren en schrijf er de datum op van het moment dat je ze in gebruik neemt. Dan heb je altijd een referentie. Of vraag ernaar in de les. Bewaar oude snaren nog een tijdje (tot de volgende ‘snarenwissel’), zodat je altijd een nood-oplossing hebt, mocht je hiervan gebruik moeten maken.