3/4 cello Joseph Couturieux 18e eeuw

Dit is een karaktervolle en zeer oude 3/4 cello, gebouwd door de Franse luthier Joseph Couturieux uit Mirecourt. Uniek in zijn soort!

Deze cello heeft inmiddels een nieuwe cellist gevonden.
Ben je op zoek naar een mooie oude of exclusieve cello?

– BEKIJK HET ACTUELE AANBOD –

Beschrijving

Dit is een gereviseerde cello met een 3/4 mensuur uit het eind van de 18e eeuw. De bouwer is Joseph Couturieux (1776 – 1812), een Franse vioolbouwer uit Mirecourt. Natuurlijk is deze cello geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar (afhankelijk van de lichaamsbouw en -lengte). Maar ook voor kleinere volwassenen die behoefte hebben aan een instrument met een kleinere mensuur.

Het is een cello met veel karakter, zowel in uiterlijk als klank. Nu heeft de cello een mooie diepe, maar bescheiden klank. Goed in balans. Kom hem dus zeker proberen als je op zoek bent naar een mooie 3/4 cello.

Op de foto’s zie je dat de cello is gebouwd door een vakkundige bouwer. Een mooi uitgewerkte krul en sierlijke en slanke f-gaten (de ‘handtekeningen’ van een meester-vioolbouwer). Wat ook opvalt zijn de zijbladen, die een zekere welving in de breedte hebben.

De lak heeft een typerend patina en slijtplekken waar je die mag verwachten en is mooi oud geworden, de in ‘Hill-stijl’ gemaakte stemknoppen zijn van buxus. De cellopin is heel ruim bemeten, dus ook volwassenen kunnen er prima op spelen.

In goede conditie

De klankkast van de cello is volledig gereviseerd. Dit betekent dat er verschillende, vakkundig uitgevoerde reparaties zijn gedaan. De cello heeft géén stapelscheur gehad. Bij de revisie heeft de cello een nieuwe kam en nieuwe Jargar snaren gekregen. De cello komt met een eenvoudige carbon strijkstok en hoes.

Een origineel en uniek instrument

De huidige eigenaar heeft contact gehad met een vioolbouwer uit Mirecourt, die de oorsprong van het instrument heeft bevestigd. De familie Couturieux is bekend in de vioolbouwtraditie in die streek.

Een cello met potentie om verder te groeien

Een cello als deze kom je niet zo vaak tegen. Zeker niet in een nette gereviseerde staat. En met een extra investering kan dit instrument nog wel verder groeien. Ik denk dan aan een nieuwe toets (de huidige is functioneel, maar dun) en een snaren upgrade bijvoorbeeld. Maar dat is het zeker waard. Na aanschaf kunnen we je cello nog verder verbeteren als je dat wilt.

Deze cello is reeds verkocht.

 

Extra informatie

Mensuur

3/4