Aanbieding!

Barok strijkstok ‘Cramer’ Dörfler

 892,50  689,00

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

Kennis van de ontwikkeling van de cello strijkstok is vooral te halen uit afbeeldingen uit oude boeken en sculpturen. De afbeeldingen zijn niet altijd waarheidsgetrouw. Meestal bespeelde de kunstenaar zelf geen (strijk)instrument en liet daarom de voor ons zo belangrijke details weg. Gelukkig zijn er nog een aantal afbeeldingen die je een kleine blik kunnen geven op de ontwikkeling van de cello strijkstok. Ook op de wijze waarop men de cello strijkstok vroeger vasthield.

Het slangenhout van de barok cello strijkstok

Reeds vanaf de 18e eeuw werden er strijkstokken van brazil, pernambuco en andere harde houtsoorten gemaakt. Zo heeft Pietro Guarneri een aantal strijkstokken van slangenhout nagelaten. Strijkstokken van slangenhout voldoen uitstekend aan de eisen van de barokmuziek.

Snakewood of slangenhout is een exotische houtsoort. Het hout komt van een zeldzame boom, die voorkomt in de bossen van Centraal en Zuid-Amerika. Het slangenhout heeft een roodbruine kleur en een typische tekening in het hout, die doet denken aan een slangenhuid (vandaar dus de naam). Het is een hardhoutsoort met een heel grote densiteit en vraagt bij de bewerking om goed vakmanschap. Slangenhout is prachtig te polijsten (en dat is te zien aan deze stok!).

De punt van de barok cello strijkstok

De punt van de strijkstok krijgt in de loop van de tijd ook langzaamaan een andere vorm. Tot aan Tartini’s stok hebben strijkstokken de zogenaamde ‘piek’ of ‘zwanenkop’ punt. waardoor je de stok niet helemaal tot het uiteinde kunt strijken. De meer rechtopstaande kop ontstaat tussen 1750 en 1800. Je ziet dan de zogenaamde ‘bijlvormige’ kop. Hierdoor kwam de stok ook beter in de hand te liggen.

Barok strijkstok dit model ‘Cramer’ van Dörfler

Deze stok heeft het model van Cramer 1770 en is gemaakt van snakewood (slangenhout). Bij deze stok zie je ook de buiging die langzaam in de stok kwam. Hij ligt qua vorm het dichtst bij de strijkstok van nu. Door het hout te verwarmen wordt de buiging in de stok aangebracht. De juiste verhouding van buiging en lengte is erg belangrijk voor de balans van de strijkstok.

Dit is een nieuwe stok en wordt enkel op bestelling gemaakt door Dörfler. Het merk Dörfler staat wereldwijd bekend om haar kwaliteit in stokkenbouw en materiaalgebruik.