Cello strijkstok ‘Watson-kopie’

 475,00

De cello strijkstok ‘Watson-kopie’ is verkrijgbaar in de maat 4/4. Gemaakt van pernambuk hout met een ebben slof met inleg van parelmoer en een zilveren montuur. Het is een achthoekige stok, gemaakt naar het voorbeeld van de gerenommeerde Hill-model strijkstokken van wereldberoemde strijkstokkenbouwer William Watson uit Londen. Deze strijkstok weegt 80 gram.

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

De cello strijkstok ‘Watson-kopie’ is verkrijgbaar in de maat 4/4. Gemaakt van pernambuk hout met een ebben slof met unieke inleg van parelmoer en een montuur van zilver met zijden belijning. Het is een achthoekige stok, gemaakt naar het inspirerende voorbeeld van de gerenommeerde Hill-model strijkstokken van strijkstokkenbouwer William Watson uit Londen. De originele Watson is uitzonderlijk kostbaar en wereldberoemd.

De opbouw van deze strijkstok

De kwaliteit van het gebruikte pernambuk hout en de achthoekige vorm zorgen voor een fijne verhouding tussen gewicht, balans en flexibiliteit. Dat maakt deze stok zeer geschikt voor gevorderde spelers. Opvallend zijn natuurlijk de verfraaiingen van de stok door een zilveren montuur met zijden belijning, de prachtige inzet in de slof (kroon in de vorm van de letter ‘W’) en de driedelige knop met zilver, parelmoer en zilver. Dit alles maakt deze strijkstok echt een stok die gehoord en gezien mag worden!

Iets over de originele firma W.E. Hill & Sons

Winkelpui van W.E. Hill & Sons in LondenW. E. Hill & Sons (1887–1992) was een firma in London die gespecialiseerd was in de bouw van strijkinstrumenten en strijkstokken.

De firma werd opgericht door William Ebsworth Hill aan 38 New Bond Street, in Londen in 1887. Met de bedrijfsnaam bouwde William voort op een lange familietraditie in strijkinstrumentenbouw, die startte met zijn overgrootvader Joseph Hill.

In korte tijd kreeg de firma een goede reputatie vanwege de excellente kwaliteit van zijn reparaties, zijn instrumenten en strijkstokken. Een “Hill’s” Certificate of Authenticity werd een beroemd merk.

W.E. Hill & Sons strijkstokkenbouw in LondenEr werkten zeer vakbekwame strijkstokkenbouwers bij Hill’s. Voor het grootste deel van de 20e eeuw werkten de beste strijkstokkenbouwers van Engeland bij W.E. Hill & Sons. Zij maakten strijkstokken die bekend werden vanwege hun karakter en constante hoge kwaliteit. Ook de vioolkisten en cellokisten stonden hoog aangeschreven. Veel beroemde strijkinstrumenten zijn toevertrouwd aan de bekwame handen bij Hill & Sons. Zoals de Alard Stradivarius, de Messiah Stradivarius, en de Lipinski Stradivarius. W. E. Hill & Sons sloot haar deuren in 1992.

Iets over William Watson, meester strijkstokkenbouwer

William Watson, strijkstokkenbouwerWilliam Watson was één van de beste strijkstokkenbouwer bij W.E. Hill & Sons. De strijkstokken die hij er maakte zijn voorzien van het nummer “7”. William is geboren in St. Pancras, Londen, in 1930. Hij groeide op in Hanwell, een voorstad van Londen, in een tumultueuze periode tussen de twee wereldoorlogen. Hij werd lid van een jeugdgroep, georganiseerd door Arthur Bultitude, een gevestigde strijkstokkenbouwer die werkte voor de Hills. Zo maakte Watson kennis met de wereld van de strijkinstrumenten en startte hij zijn carrière. Watson solliciteerde naar een positie in de winkel en in het begin bestonden zijn taken vooral uit het maken van eenvoudige stokken, het leren slijpen van gereedschappen, thee zetten, het aansteken van de kolenkachel en het schoonmaken van de toiletten.

Watsons leertijd duurde zes jaar. Hij studeerde in de eerste plaats onder de gerespecteerde strijkstokkenbouwer William C. Retford, een bekende perfectionist en beschouwd als één van de grootste ambachtslieden van het tijdperk.

Originele Watson - Hill strijkstokken
Originele stokken van Watson (rechts de Watson cello-stok)

Watson werkte hard en onderscheidde zich door het fraai snijden van het merk Hill fleur-de-lys (zie de cello strijkstok ‘Hill kopie’ elders in de cellowinkel). Voorheen werd de inleg op de slof van de strijkstok door een juwelier aangebracht. De naam Hill werd synoniem voor kwaliteit en uniciteit in de strijkerswereld. Het uitzonderlijke vakmanschap beoefend door Watson in zijn decennia lange carrière is de belichaming van dit concept. Van de elegante, strakke lijnen van zijn vakmanschap, tot de moeiteloze speelbaarheid van zijn strijkstokken, Watson’s werk belichaamt het merk Hill.

KLANTERVARING

“ik ben heel erg tevreden over de cello stok ‘kopie Watson’. Na heel wat zoektochten naar een strijkstok die zowel comfortabel in de hand ligt, als een mooie klank produceert en goed contact met de snaar biedt, was ik snel overtuigd dat het deze zou gaan worden. En verder is de stok mooi en zorgvuldig afgewerkt. Het contact met Mirjam over deze aanschaf vond ik bijzonder prettig.” Jeanette, Bilthoven

 

 

Extra informatie

Gewicht 2002 g