Ditto X2 Looper van TC Electronic

 179,99

De Ditto X2 Looper van TC Electronic is een hoge kwaliteit loop-pedaal met extra functies. Als je wilt starten met het live-loopen met je cello voor een publiek bijvoorbeeld, dan is dit de looper die je zoekt.

Deze looper heeft dezelfde eenvoudige functionaliteit als de gewone Ditto Looper en bovendien een aantal extra ingebouwde effecten en functies, waarmee je jouw creativiteit op de cello echt de vrije loop kunt geven en je publiek kunt verrassen.

Uitverkocht

Beschrijving

De Ditto X2 Looper: Loopen 2.0

Met de Ditto X2 Looper heb je tot 5 minuten loop-tijd tot je beschikking. Je kunt na het inspelen van de eerste laag vervolgens onbeperkt overdubben. En dit alles in een super goede geluidskwaliteit (24 bits, ongecomprimeerd).

Het pedaal is ‘true-bypass’, wat betekent dat het geluid van je cello in haar pure vorm wordt gelaten, dus zonder verandering van klankkleur of dynamiek, of het pedaal nu aan of uit staat. Het pedaal is ook ‘analog-dry-through’, wat betekent dat het geluid van je cello als het niet wordt opgenomen gewoon analoog wordt doorgegeven, dus zonder te digitaliseren voor opname, waardoor er ook geen tijdsverval (latency) in het signaal is.

De ‘headroom’ (verwerkbare ingangsamplitude) is extra groot gemaakt, zodat deze looper geschikt is voor vele soorten piëzo-elementen en microfoons. De kwaliteit van de effecten (‘reverse’ en ‘1/2 speed’) is uitstekend en ondanks de vervreemdende klanken die ze kunnen voortbrengen toch heel natuurgetrouw.

Met de Ditto X2 Looper kun je ook loops importeren en exporteren door hem via USB aan te sluiten op je PC of MAC. Hierdoor is de X2 Looper nog veelzijdiger. Je kunt jouw perfecte begin-loop nu thuis voorbereiden en als backingtrack importeren op de looper bij de start van een optreden. Ook kun je een speciale loop waar je trots op bent nu opslaan en exporteren naar je computer om hem daar te verwerken in audio-software. De kwaliteit van de bestanden is 44.1 khz en 16-24 bit.

De opzet van dit pedaal is net als bij alle pedalen van TC Electronic puur en eenvoudig. Er zitten maar een paar knoppen op de Ditto Looper: Een volumeknop, waarmee je het volume van de afgespeelde loops en backingtrack kunt instellen, twee voetschakelaars (één voor het loopen en één voor het regelen van de effecten) en twee tuimelschakelaartjes, waarmee je de effecten instelt en een eventuele backing-track. Het is knap hoe TC Electronic deze looper ondanks al zijn functionaliteit toch zo eenvoudig van opzet heeft gehouden.

De functies van de LOOP-voetschakelaar van de Ditto X2 Looper

Met de (linker) LOOP-voetschakelaar kun je de volgende functies bedienen:

  • een loop starten
  • overdubben (een extra laag inspelen);
  • Undo/redo (een ingespeelde laag wissen of een gewiste laag terug oproepen);
  • een loop stoppen;
  • een complete loop wissen.

De undo- en redo-functie kun je gebruiken om een ‘foutje’ te herstellen, maar je kunt dit ook creatief inzetten als je live bezig bent met een loop-sessie.

Hoe werken de LOOP-functies van de Ditto X2 Looper?

Ditto X2 Looper uitleg loopen met de celloOpnemen, afspelen en overdubben
Trap één keer op het voetpedaal en het opnemen van de eerste laag start. Het lampje brandt rood bij opname. Bij het beëindigen van de eerste laag trap je nog een keer op het voetpedaal. Op dat moment wordt de loop direct herhalend afgespeeld.

Als je tijdens het afspelen één keer op het voetpedaal trapt, kom je in de overdub-modus. Je kunt nu een tweede laag inspelen op de eerste laag. Bij elke herhaling van de loop wordt automatisch een nieuwe laag gevormd. Dus in principe kun je nu onbeperkt lagen gaan stapelen in de loop.

Wissen en herstellen
Als je een laag in hebt gespeeld die je wilt wissen, dan trap je het voetpedaal in en houdt het ingedrukt. Het lampje knippert en je hoort dat de laag is verdwenen. Als je daarna nog een keer het voetpedaal intrapt en ingedrukt houdt, komt de daarvoor gewiste laag automatisch terug in de loop. Je kunt deze functie ook gebruiken als creatieve manier om wisselende solo’s over een reeds opgebouwde loop te spelen.

Stop en alles wissen
Als je twee keer achter elkaar (snel) het voetpedaal intrapt, dan stopt de loop.

Als je alles wilt wissen, dan stop je de loop (zie hierboven) en trap je het voetpedaal in en houdt hem ingedrukt. Het lampje knippert snel en gaat daarna uit. Als het lampje uit is geeft dit aan dat er geen loop meer in het geheugen zit.

De functies van de FX-voetschakelaar van de Ditto X2 Looper

Met de (rechter) FX-voetschakelaar kun je de volgende functies bedienen:

  • een loop stoppen;
  • een complete loop wissen;
  • een bepaald effect toepassen op de loop (‘reverse’ voor achteruit afspelen van de loop en ‘1/2 speed’ voor het afspelen van de loop op halve snelheid).

Creatief inzetten van de effecten van de Ditto X2 Looper

Ditto X2 Looper toepassen van effecten op celloDe effecten (‘reverse’, ‘1/2 speed’ en de stop-functie) zijn heel goed creatief in te zetten als je live bezig bent met een loop-sessie.

Reverse
Met het ‘reverse’ effect kun je de hele loop met één druk op de FX-voetschakelaar achterstevoren laten afspelen. Op die manier worden bijvoorbeeld crescendo’s (aanzwellingen in volume) ineens decrescendo’s (afsterven van volume) en andersom. Al sinds de jaren ’60 gebruiken musici dit effect op een creatieve manier in de studio. Zij draaiden de opname-tape om in het tapedeck en speelden (terwijl de tape draaide) tracks in die – wanneer de opname-tape weer in de normale richting werd afgespeeld – achterstevoren werden gehoord in de muziek. Dit geeft een dromerig/spookachtig effect. Met de Ditto X2 Looper kun je dit ook doen. Terwijl de loop achterstevoren klinkt kun je een overdub inspelen die – wanneer je de FX-voetschakelaar opnieuw intrapt – achterstevoren klinkt terwijl de eerder opgenomen loop weer ‘normaal’ afspeelt. Hoe dit klinkt op de cello moet je zeker eens komen proberen!

1/2 speed
Met het ‘1/2 speed’ effect kun je de hele loop met één druk op de FX-voetschakelaar in halve snelheid laten afspelen. Je hoort dan je hele cello-partij ineens in een octaaf lager, alsof je een heel lage contrabas hebt ingespeeld. Door nu een overdub in te spelen kun je een partij inspelen die – nadat je nog een keer de FX-voetschakelaar hebt ingedrukt – klinkt als een octaaf hoger! Dus alsof je een vioolpartij toe hebt gevoegd.

Bedenk je eens hoe je compositie zou klinken als je al bij de start inspeelt met het ‘reverse’ of ‘1/2 speed’ effect en daarna verder gaat met de looper in de normale stand! In de handleiding bij deze looper kun je lezen hoe je zelfs beide effecten tegelijkertijd kunt gebruiken tijdens het loopen.

Stop-functie
Je kunt de stop-functie bijvoorbeeld gebruiken om gedurende een paar maten de loop uit te zetten en solo cello te spelen, waarna je de loop met de LOOP-voetschakelaar weer oproept. De stop-functie wordt door veel gebruikers gezien als een welkome aanvulling op de standaard Ditto Looper, want op de standaard Ditto Looper moet je – om de loop te stoppen – twee keer achter elkaar snel op de voetschakelaar trappen, wat in de praktijk heel moeilijk te timen is. Op de Ditto X2 Looper is dat probleem dus opgelost met een aparte stop-functie en de FX-voetschakelaar.

Werken met een backing track op de Ditto X2 Looper

Naast het feit dat een opgenomen loop op de looper blijft staan (zelfs als je de stroom eraf haalt), zodat je op een andere plek met dezelfde loop verder kunt werken, is het ook mogelijk daarnaast te werken met een backing track. In de handleiding staat uitgebreide uitleg over hoe je de Ditto X2 Looper kunt koppelen aan je computer met de bijgeleverde USB kabel. Je kunt de volgende dingen doen:
  • Een mooie loop kun je opslaan in het extra geheugen van de looper, zodat je deze kunt kopiëren naar je computer;
  • Je kunt een backing track (bijvoorbeeld een play-along cd-track van een muziekboek) via je computer naar de looper kopiëren, zodat je hier live overheen kunt spelen. Het volume van de backing track is apart te regelen met de kleine schakelaar links en de volumeknop.

De aansluitingen van de Ditto X2 Looper

De ingang en uitgang van de looper zijn in stereo en in de vorm van 1/4″ jack-pluggen. Daarnaast heeft deze looper een USB-aansluiting. Je kunt de looper met de bijgeleverde USB-kabel aansluiten op je computer.

De looper heeft een voeding nodig (deze is niet meegeleverd!). De aansluiting gaat met een standaard 9V gelijkstroomvoeding met een kabel met een 5.5/2.1 mm DC plug (centre = negative). Het stroomverbruik van de Ditto Looper is beperkt (100 mAh). Met één TC Electronic voeding kun je makkelijk 4 effectpedalen van voeding voorzien.

Zo’n voeding en een verloopkabeltje voor als je er meerdere pedalen op wilt aansluiten vind je ook in de cellowinkel.

Extra informatie

Gewicht2000 g
Cello versterking

Looper pedaal