Nürnberger Künstlersaite Tenor Gamba snaren

 109,00

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

Nürnberger Künstersaite  zijn viola da gamba snaren voor de Tenor Gamba. Deze snaren hebben een geweven kern en zijn omwonden met Chroomstaal. De snaren zijn geschikt voor een mensuur lengte van 64 cm.

De meeste viola da gamba snaren zijn gemaakt van schapendarm, met in een set vaak de bas-snaren omwonden met aluminium of zilver. De Nürnberger Künstlersaite zijn allemaal gemaakt van staal, waardoor ze ongevoeliger zijn voor temperatuurinvloeden en een wat andere klankkarakteristiek hebben dan de darmsnaren. Ze klinken wat kernachtiger en helderder (minder warm).

Over de Viola da Gamba

De viola da gamba is familie van de cello en de andere strijkinstrumenten, maar heeft haar oorsprong in de gitaar (de ‘vihuela de arco’). Het instrument ontstond in de 16e eeuw en raakte vooral in Engeland populair in de 16e en 17e eeuw.

Grotere gamba’s worden tussen de benen geklemd. Vaak wordt gedacht dat de cello zich uit de viola da gamba ontwikkeld heeft. Maar dat is niet waar. De cello en de gamba zijn tegelijkertijd ontwikkeld. Een belangrijk verschil is dat de cello geen bundes (fretten gemaakt van schapendarm) heeft en dat de gamba onderhands, en de cello bovenhands wordt gestreken. Ook denken mensen vaak de contrabas-vorm te herkennen in de gamba. Dat klopt wel, maar officieel zijn de gamba en de contrabas geen ‘familie’.

De gamba heeft meestal zes snaren, gestemd van hoog naar laag: d’ a e c G D. Er zijn ook gamba’s met vijf of zeven snaren.

Viola da Gamba snaren voor verschillende modellen

Er zijn drie verschillende soorten viola da gamba modellen, van klein naar groot:

  • Diskant Gamba (mensuur van zo’n 37/38 cm);
  • Alt Gamba (mensuur van zo’n 48/52 cm);
  • Tenor Gamba (mensuur van zo’n 64/68 cm).

De snaren in deze set zijn dus bedoeld voor de Tenor Viola da Gamba, met een mensuur tussen de 64 en 68 cm. Ter vergelijking: De 4/4 cello heeft een mensuur van 70cm.

Extra informatie

Gewicht112 g