NUX Tape Core Deluxe delay

 86,76

De NUX Tape Core Deluxe is een prachtige muzikale tape-delay voor je cello. Gebaseerd op de wereldberoemde Roland RE-2 Space Echo uit 1974. Dit pedaal zit vol muzikale ideeën. Van slap-back echo tot oscillerende warme over elkaar heen golvende delay’s. Een creatief pedaal voor cellisten op ontdekkingstocht!

1 op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

Waarom zou je anno nu gebruik willen maken van oude geluidstechniek uit 1972? Nou, vanwege de vibe! Of naar cellisten vertaald het ‘timbre’. In de jaren ’70 gebruikte men klassieke tape-echo apparaten, zoals Roland RE-201, waarnaar deze NUX Tape Core Deluxe pedaal is gemodelleerd. Toen nog omdat er niets anders was om een echo-effect te genereren. Tegenwoordig wordt dit effect vooral toegepast vanwege de muzikale mogelijkheden.

Net als de originele Roland RE-201

Net als het origineel heb je met dit tape-echo pedaal een prachtige aanvulling op je cellospel. Er zijn drie virtuele tape-heads, die je in 7 combinaties kunt toepassen voor allerlei varianten van delay. De hele tape-delay is digitaal nagebouwd, inclusief de natuurlijke (niet perfecte) klank. Bijvoorbeeld de lichte vervorming van de echo’s (wow and flutter) door de tape en slijtage daarvan.

NUX Tape Core Deluxe delay pedaal cello tape head overzicht

Hierboven zie je hoe in de originele tape echo de tape langs de opname- (record head) en afspeelkoppen (heads 1 t/m 3) liep. Het geluid werd dus opgenomen en meteen daarna afgespeeld door de drie koppen die volgden. Door de koppen aan of uit te zetten en door hun afstand tot de opnamekop te veranderen kreeg je verschillende soorten echo’s.

Dit alles is nu nagemaakt in digitale vorm. En hoe!

NUX Tape Core Deluxe delay pedaal cello tape core editor
Hier zie je hoe alles nu digitaal gemaakt is in de NUX Tape Core Deluxe.

De instelmogelijkheden op de NUX Tape Core Deluxe

Op het pedaal zelf heb je de volgende instelmogelijkheden:

  • Time, waarmee je de tijd kunt instellen tussen je originele signaal en de echo’s.
  • Mix, waarmee je de verhouding tussen je originele cello geluid en de echo’s kunt instellen.
  • Repeat, waarmee je het aantal echo’s kunt instellen die de afspeelkoppen laten horen.
  • Combinatie schakelaar, waarmee je kunt kiezen uit 8 verschillende kop-configuraties.
  • Modus schakelaar, met drie modi: ‘Tail’, ‘T.Lock’ en ‘Normal’. De tail-modus is een buffered-bypass modus, waarbij het effect blijft doorlopen na uitschakeling van het pedaal. De normal-modus is een true-bypass functie, die het originele cello signaal apart houdt van het effect en zo bij uitschakelen het effect direct kan uitschakelen. De t.lock-modus is een instelling die ervoor zorgt dat er geen instellingen meer gewijzigd kunnen worden op het pedaal en alle instellingen dus vast zet.
  • EXP aansluiting, waarop je een expressiepedaal kunt aansluiten, waarmee je de delay-tijd naar eigen inzicht traploos kunt instellen.
  • Aan/Uit schakelaar footswitch, waarmee je het effect aan en uit kunt zetten, maar die je ook kunt gebruiken als ‘tap-tempo‘, zodat je door het gewenste ritme te tikken de delay-tijd kunt instellen op de maat van je muziek.

Het mooie van dit pedaal is dat je het gewoon kunt instellen op je pedalboard (zoals hierboven omschreven), maar dat je hem ook op je computer kunt aansluiten. Dat doe je via de mini-usb poort op de achterkant. Je kunt dan de firmware updaten. En daarnaast kun je met de Tape Core Editor software (win/mac) dit pedaal helemaal naar je wensen instellen met nòg meer instelmogelijkheden.

Tape Core Editor software

NUX Tape Core Deluxe delay pedaal cello tape core editor

Als je het pedaal nog verder wilt kunnen instellen, dan sluit je hem aan op je computer, start de Tape Core Editor software op (verkrijgbaar via deze link op www.nuxefix.com – klik op ‘SUPPORT’ voor de download links) en kun je aan de slag.

Je kunt bewerkingen doen in real-time of via een note-pattern-modus, door de SYNC knop om te zetten. Hierdoor kun je met je cello-spel oneindig veel mogelijke combinaties van ritmische patronen inspelen die worden overgenomen door de software.

Je ziet hier ook een combinatieschakelaar, met 7 configuratie mogelijkheden die je stuk voor stuk opnieuw kunt opslaan of kunt resetten. De AUTO-TAP schakelaar kun je aan- en uitzetten om vervolgens een tempo op de aan/uit-schakelaar te tikken. Als hij ‘uit’ staat, moet je de aan/uit-schakelaar twee seconden ingedrukt houden om de tap-tempo functie te activeren.

De KILL DRY schakelaar zorgt ervoor dat het originele cello signaal wordt uitgeschakeld. In sommige situaties kan dit handig zijn, bijvoorbeeld als je versterker het originele signaal parallel laat horen naast het effectsignaal. Maar meestal kun je deze schakelaar gewoon uit laten staan.

Onder ‘Control’ zie je dezelfde knoppen als op het pedaal. Onder ‘Parameter’ vindt je instellingen die je niet op het pedaal kunt doen. De instellingen ‘wow’ en ‘flutter’ hebben betrekking op de mate waarin de echo’s variaties hebben in toonhoogte. Daarmee wordt de snelheidsvariatie van de ouderwetse tape-decks gesimuleerd. De ‘saturation’ is een instelling die regelt de mate van vervorming van de echo’s, die ontstond doordat de tape slijtage had.

Er is ook een toonregeling voor bas (bass) en hoge tonen (treble) en daarnaast is er een instelling voor extra galm; ‘reverb’. Dat zijn cadeautjes, want die instellingen hadden de oude tape-delay’s meestal niet.

Ongelofelijk veelzijdig

Al met al is deze NUX Tape Core Deluxe een pedaal dat je uitnodigt om creatieve grenzen in je cello-spel te verkennen. Het is met al zijn instelmogelijkheden bijzonder veelzijdig. Flink experimenteren is de moeite waard en levert je een creatief pedaal op wat je helemaal naar je hand kunt zetten en waarmee je jouw versterkte cello geluid volkomen uniek kunt maken. Kom hem gerust een keertje uitproberen en laat je overtuigen!

Extra informatie

Gewicht 2000 g
Cello versterking

Effect pedaal