Concert door Giardino Musicale

Giardino Musicale treedt op in de concertzaal van de Cellowinkel in Dieren

Op 27 augustus 2021 treedt Giardino Musicale om 20.00u op in de Cellowinkel te Dieren. Zij brengen een muzikale ode aan talentvolle vrouwen met het programma ‘Le donne musicale’.

‘Le donne musicale’ is een ode aan de muzikale vrouwen. Het is bijzonder als je als vrouw in de 17e en 18e eeuw leeft en een buitengewoon muzikaal talent vertoont. Je kunst staat naast of misschien zelfs boven je vaardigheid om kinderen te baren, (op) te voeden, te troosten en een huisvrouw te zijn. Je bent een inspirerende en een geïnspireerde vrouw.

Hoe uitzonderlijk is het als je de eerste vrouw in de geschiedenis bent, die een boek met suites voor klavecimbel uitgeeft? Of als je een muziekinstrument op een zo hoog niveau bespeelt dat er in heel Europa over je gesproken wordt en dat vele toeristen naar de stad toe reizen waar je woont om je te kunnen beluisteren?

En als je compositiedrang zo sterk is dat je jouw muziekstukken onder een verzonnen naam laat uitgeven? Ondanks je adelijke afkomst. Als je je koninklijk vermogen gebruikt om een grote muziekverzameling aan te leggen? Waar (blijkt nu) vele generaties van musici en onderzoekers in de verre toekomst uitgebreid gebruik van zullen maken…

Met ‘Le donne musicale’ brengt het internationale barokensemble Giardino Musiale muziek ten gehore die:

  • gecomponeerd is door vrouwen
  • Bedoeld is om uitgevoerd te worden door specifieke vrouwen en
  • Aan vrouwen is opgedragen.
Le Donne Musicale
Werken van o.a. Elisabeth-Claude Jacquet de La Guerre, Prinses Anna Amalia van Pruisen, Mrs Philarmonica, Anna Lucia Bon en Antonio Vivaldi

Giardino Musicale

Giardino MusicaleEva Harmuthová – barokhobo en blokfluit
Ana Vasić – barokviool
Elske Tinbergen – barokcello
Jérôme Brodin – klavecimbel

Kaarten reserveren:

Op de website van Giardino Musicale kun je via het contact formulier kaarten reserveren voor dit concert.

Datum en tijd:
Vrijdag 27 augustus 2021, aanvang 20.00u, zaal open vanaf 19.30u

Plaats:
Cellowinkel, Wilhelminaweg 57, 6951 BN Dieren (route)

Toegangsprijs:
Volwassenen €15,00 kinderen tot 18 jaar €7,50


Over barokensemble Giardino Musicale

‘Giardino Musicale’ staat voor een tuin vol muzikale bloemen. Grote adembenemende bloemen, en ook heel kleine, tere exemplaren. Een rijke variatie aan contrasterende en harmoniërende kleuren en verschijningsvormen.

Het internationale barokensemble Giardino Musicale is in 2006 opgericht door blokfluitiste/hoboïste Eva Harmuthová en celliste Elske Tinbergen. Zij treden zowel in grote als kleine bezetting op.

Het ensemble beperkt zich qua repertoire niet alleen tot de geijkte stukken: Giardino Musicale wil een podium zijn voor bijzondere ‘onontdekte’ muziek.

Bij kamermuziekconcerten worden ook bijzondere instrumenten, zoals hobo da caccia, basse de violon, violoncello piccolo, viola d’amore en basblokfluit, tot klinken gebracht. De muzikale beleving wordt geïntensiveerd door een mondelinge toelichting met achtergrondverhalen, ‘spicy details’ en de samenhang van de uit te voeren werken, zo nu en dan aangevuld met enkele theatrale elementen.

Giardino Musicale in grote(re) bezetting werkt regelmatig samen met dirigent Arjen J.A. Uitbeijerse (Christelijk Vocaal Ensemble Marcantus & Psallite Deo).  Haar tiende concertseizoen heeft Giardino Musicale o.a. gevierd met de uitvoering van een van de hoogtepunten uit de Barok: de Hohe Messe van J.S. Bach (i.s.m. Toonkunstkoor Wageningen o.l.v. dirigent Patrick van der Linden). Voor het tweede seizoen neemt Giardino Musicale ‘XL’ de begeleiding van een serie Bachcantates in de Thomaskerk te Amsterdam voor haar rekening.

Over de zaal van de Cellowinkel

De Cellowinkel is gevestigd in een voormalige Hervormde Jeugdkapel in het Gelderse plaatsje Dieren. Eigenaar Mirjam Daalmans is professioneel celliste en cellodocente. De kapelzaal is multifunctioneel ingericht en kan in een handomdraai van winkel (Cellowinkel) omgebouwd worden tot workshopruimte (Cellocafé) of concertzaal.

Als concertzaal biedt de kapel ruimte aan een dertigtal gasten, heeft een intieme sfeer en een heerlijke akoestiek. Bij mooi weer kan er ook buiten opgetreden worden in de speelse en natuurlijke tuin naast de kapel.