Waar kan ik het beste een cello huren?

Cello huren verhuur cellos celli huurcello celloverhuur.nl

Wanneer je overweegt om cello te gaan spelen heb je de mogelijkheid om een cello aan te schaffen of (eerst) te huren. Een cello huren kan een goede oplossing zijn. Maar waar kun je het beste een cello huren? En waar moet je op letten als je een cello gaat huren? Je leest ‘t hier…

Veel gestelde vragen over waar je het beste een cello kunt huren:

Waar kan ik het beste een cello huren?

Dat ligt een beetje aan wat je met het cello spelen wilt. Wil je het echt alleen maar een keertje proberen, dan maakt het niet zoveel uit waar je een cello huurt. De eerste de beste aanbieder op Marktplaats zou dan al volstaan.

Denk je echter dat je na een huurperiode misschien een eigen instrument zult gaan kopen, dan doe je er goed aan jezelf te oriënteren. Wanneer je alles tegen elkaar afweegt kom je uit bij een winkel die huurkoop aanbiedt, met een zo breed mogelijk assortiment, waar ook onderhoud en reparaties kunnen worden gedaan en die echt garant staat voor de kwaliteit van de spullen die je huurt. De Cellowinkel is zo’n winkel.

Wat kost het huren van een cello?

De huurprijs van een cello verschilt per aanbieder. Reken voor een goede kwaliteit cello op een maandbedrag van minimaal €30,- per maand. Daarnaast wordt er voor het huren van een cello ook borg gerekend door de verhuurder. Vaak is de hoogte van de borg ook een goede indicatie van de kwaliteit (en de waarde) van het instrument dat je huurt. De borg is immers een soort compensatie voor de verhuurder, mocht het gehuurde verloren gaan tijdens de verhuurperiode.

Sommige verhuurders vragen maar een paar maanden huur als borg. Dat komt dan neer op een bedrag van bijvoorbeeld €120,-. Er zijn ook aanbieders die een percentage van de vertegenwoordigde echte waarde van het instrument rekenen als borg. Aan de hand van de hoogte van de borg kun je inschatten wat de gehuurde spullen waard zijn voor de verhuurder.

Bedenk je bij de huurprijs of je de cello daarnaast nog apart moet verzekeren (bij sommige aanbieders is dit een eis) en of de cello nog onderhoudskosten heeft. Bij de Cellowinkel huur je zorgeloos, dus zonder aanvullende verzekering en zonder onderhoudskosten (behalve wanneer een snaar knapt bijvoorbeeld). Je kunt je huurcello bij de Cellowinkel jaarlijks langsbrengen voor een gratis onderhoudsbeurt.

Waarom kun je het beste een cello huren bij een (erkende) winkel?

Wanneer je huurt bij een winkel zoals de Cellowinkel, dan kun je er vanuit gaan dat alles rond de verhuur goed geregeld is, zoals garanties, onderhoud en de verzekering. De afspraken worden vastgelegd in een helder huurcontract met transparante voorwaarden en garanties. Zo kun je zorgeloos van het cello spelen genieten.

Waar moet je op letten als je een cello gaat huren van een particulier?

Wanneer je huurt van een particulier, dan moet je zelf vaak nog zaken regelen of apart afspreken met de verhuurder. Op internet (denk aan Marktplaats bijvoorbeeld) worden allerlei cello’s aangeboden voor de verhuur. Let goed op de voorwaarden, wanneer je ervoor kiest om via een particuliere aanbieder een cello te huren.

Wat is huurkoop?

Bij huurkoop spreek je met de verhuurder af dat je een periode huurt en dat je – wanneer je besluit om het gehuurde te kopen – je een korting krijgt op de koopprijs. Op die manier heeft de huurder het gevoel ergens in te investeren zonder het risico de betaalde huurtermijnen ‘kwijt te raken’. En de verhuurder heeft een huurder die bij het aangaan van het contract de bereidheid uitspreekt om op termijn mogelijk meer te investeren.

Waar moet je op letten bij huurkoop van een cello?

Er wordt vaak geadverteerd met mogelijkheden voor huurkoop van een cello. Wat niet wordt verteld is hoe groot je keuze is op het moment dat je de huur wilt gaan omzetten naar een koop. Er zijn zelfs aanbieders waarbij je enkel de cello die je hebt gehuurd kunt kopen (dus maar één keuze). Maar wat als je door het huren de smaak te pakken hebt gekregen en beter weet wat je wilt qua bouw en geluid en er dan maar één of een paar cello’s zijn waar je uit kunt kiezen? Daarom is het belangrijk om een cello te huren bij iemand die je – als je daar aan toe bent – een mooi aanbod kan doen met veel keuze.

De Cellowinkel heeft het grootste en breedste assortiment aan cello’s binnen de prijsklasse van €700,- tot €7.000,-. De keuze in prijs en kwaliteit is in het standaard aanbod al erg groot. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een cello helemaal naar jouw eigen wensen samen te stellen. Wanneer je na enige tijd besluit om een instrument aan te schaffen, dan is het fijn dat je kunt kiezen uit een zo breed mogelijk aanbod aan cello’s binnen jouw budget en wensen.

Ik krijg geregeld klanten die elders een cello hebben gehuurd waar ze gebruik kunnen maken van een huurkoop constructie, maar die voor de aanschaf toch komen kijken bij de Cellowinkel. Huurkoop aanbiedingen klinken altijd goed, tot je er achter komt dat het aanbod van cello’s die je na een huurperiode kunt kopen toch heel beperkt is of net buiten jouw budget vallen.

Is het beter om eerst een cello te huren vóór je een cello gaat kopen?

Voor sommige mensen wel en voor anderen niet… Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Wil je graag beginnen met cello spelen maar weet je nog niet zeker of cello spelen iets voor je is? Ga dan zeker eerst huren. Wil je op een kwalitatief goed instrument beginnen, maar kun je dat (nog) niet betalen? Dan kan een vorm van huurkoop voor jou interessant zijn. Je huurt dan een bepaalde periode een cello (meestal één jaar) en als je na dat jaar besluit een cello te kopen, dan krijg je de betaalde huur of een deel daarvan als korting bij je aanschaf.

Bij de Cellowinkel kun je via huurkoop een cello aanschaffen. Je hoeft bij de aanvang van de huur nog niet te beslissen of je op termijn ook een cello wilt kopen. Dat mag je ook beslissen na één of na meerdere jaren huren. Je krijgt dan altijd een korting van één jaar huurkosten op de aanschaf van een cello. Wil je een andere cello kopen dan de cello die je hebt gehuurd? Géén probleem. Je mag gewoon kiezen uit het totale aanbod van de Cellowinkel (dus óók de exclusieve cello’s) of samen met mij een unieke eigen cello samenstellen en ook dan geldt de korting. Die flexibiliteit is fijn, als je nog zoekende bent naar wat voor een cello bij jou past.

Waarom is het beter een cello te huren bij een winkel die ook onderhoud en reparatie kan verzorgen?

Het is handig en in de meeste gevallen ook goedkoper om je cello te huren bij een winkel die ook onderhoud en reparatie kan verzorgen. Ook een huurinstrument heeft onderhoud nodig namelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en onbedoeld kan er iets gebeuren met je cello, waardoor je hem moet aanbieden voor reparatie. Wanneer een cello ook in onderhoud is op dezelfde plek als waar hij wordt gerepareerd, worden er meestal aantrekkelijker tarieven gehanteerd.

Bij de Cellowinkel kun je terecht voor alle vormen van onderhoud en eventuele reparaties aan je cello. Dat is niet alleen handig, maar ook goedkoper dan voor reparatie naar een vioolbouwer moeten gaan. De verhuurcello’s van de Cellowinkel hebben (net als de cello’s die ik verkoop) allemaal een kwaliteitscertificaat gekregen vóór ze in de verhuur gaan. Bovendien worden de celli uit de verhuur jaarlijks nagekeken door mijn luthier. Zo blijft de kwaliteit van je instrument gegarandeerd. Dat geeft jou de zekerheid van jaren speelplezier, zonder zorgen.

Waar moet je op letten als het gaat om de kwaliteit van de cello en accessoires die je huurt?

Doe jezelf (en je omgeving, waaronder je docent) een plezier en huur alsjeblieft een cello met op z’n minst fatsoenlijke, maar liefst gewoon goede snaren. Als docent zie ik soms instrumenten voorbij komen, bespannen met levenloze staaldraadjes en een haast onbespeelbare setup. Het is zo jammer van alle moeite die de huurder dan doet om daar een mooie klank mee te maken. Hetzelfde geldt overigens voor de strijkstok. Er zijn ‘wegwerp-strijkstokken’ in de handel met synthetische haren die niet eens opnieuw behaard kunnen worden. Laat je ook niet verleiden door een hippe carbon-stok. Een echt goede carbon-strijkstok is namelijk duur. Slechtere strijkstokken worden vooral bij de goedkopere cello’s geleverd.

Mijn tip is om te investeren in een cello en strijkstok die je teruggeeft wat je erin stopt (en liefst nog méér). Voor veel mensen is een huurinstrument namelijk de eerste stap in hun muzikale carrière. Het is zo jammer als je met slechte spullen een onnodig moeilijke start moet maken.