Dampit Cello luchtbevochtiger

 26,95

De originele Dampit Cello luchtbevochtiger beschermt je cello langdurig tegen schade door droogte, zoals barsten en het kromtrekken van het hout.

Door problemen bij de fabrikant en ingewikkelde import naar Nederland hebben wij besloten om de Dampit luchtbevochtigers niet langer te verkopen. Alle klanten die nog wachten op een bestelde Dampit krijgen van ons hun geld terug en daarnaast een gratis gen goed alternatief aangeboden: de GEWA cello bevochtiger.

Uitverkocht

Beschrijving

Dit is de originele Dampit Cello luchtbevochtiger (er zijn namelijk ook imitatie versies in omloop). De Dampit Cello luchtbevochtiger beschermt je cello tegen schade door droogte. Het bestaat uit een zacht rubberen hoes die een speciale open-cel spons omsluit. De Dampit luchtbevochtiger biedt op lange termijn bescherming en beschermt je cello tegen barsten en kromtrekken. Bovendien zorgt de Dampit ervoor dat je instrument beter gestemd blijft waardoor de kwaliteit van je toon behouden blijft. Instructies en handige luchtvochtigheid gauge inbegrepen.

Wanneer kun je de Dampit Cello gebruiken?

Een lage luchtvochtigheid, kan leiden tot barsten in zowel het hout als de lak (craquelé-effect). De massief houten onderdelen van je cello zullen gaan ‘werken’ (krimpen of uitzetten) bij sterke wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. De Dampit voorkomt dit effect door het klimaat voor het hout te verbeteren.

Als je precies wilt weten wanneer je de Dampit moet gebruiken kun je het beste een hygrometer (meet de luchtvochtigheid) in de ruimte waar de cello zich bevindt plaatsen. Sommige mensen hebben ook een hygrometer in hun cellokist zitten. Als de luchtvochtigheid onder de 45% zakt kun je de Dampit gebruiken. De optimale luchtvochtigheid voor een cello is namelijk tussen de 45% en 55%. Dat is al eerder dan je zou denken. Zodra de kachel of centrale verwarming aangaat zal de luchtvochtigheid in huis flink zakken. Ook bij heel droog weer is het goed de luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Gebruiksaanwijzing Dampit Cello

  1. Watervlekken voorkomen Dampit Cello
    Knijp de Dampit voor je hem in de cello plaatst goed uit. Zo voorkom je watervlekken.

    Houdt de Dampit onder de kraan en knijp in het sponsje van de Dampit zodat je voelt dat het sponsje zacht wordt.

  2. Zet de kraan uit en knijp het teveel aan water uit de Dampit. Als de Dampit namelijk gaat lekken krijg je watervlekken in je cello en dat is zonde. Controleer dus goed of er nog water uit de Dampit lekt. Veeg voorzichtig de groene rubberen hoes droog.
  3. Plaats de Dampit in je cello via het onderste deel van een klankgat en gebruik daarvoor de extra rubberen ring (die voorkomt dat hij in je cello valt).
  4. Controleer dagelijks de vochtigheid van de Dampit door er zachtjes in te knijpen. Als het goed is hoor je dan wel aan het sponsje of het nog vochtig genoeg is.
  5. Wanneer de Dampit bijna droog is herhaal je bovenstaande stappen.

Als je wilt kan ik je voordoen hoe je de Dampit het beste kunt gebruiken. De Dampit mag gewoon in de cello blijven zitten als je er op speelt. Dat heeft geen effect op de klank. Plaats je cello altijd in het koelste plekje van de kamer, zo ver mogelijk weg van de kachel of radiator. Gebruik de Dampit alleen tijdens droog weer of periodes waarin de kachel of centrale verwarming in gebruik is.

Hoe zit dat met luchtvochtigheid en je cello?

In de ruimte waar je cello staat opgesteld of worden opgeslagen, moet je streven naar een constante luchtvochtigheid en temperatuur. Vanwege grote variaties in het binnenklimaat raken muziekinstrumenten namelijk ontstemd en in het ergste geval raken ze zelfs beschadigd door het krimpen en het uitzetten van het hout. Een stabiele luchtvochtigheid en temperatuur zorgt voor de beste prestaties. En dat komt natuurlijk ook je speelplezier ten goede.

Een ontstemde cello. Of schade aan je instrument

Gedurende de vier seizoenen kan de luchtvochtigheid binnen flink variëren. In een vochtige herfst kan de luchtvochtigheid makkelijk oplopen tot 80%. En in een droge winter kan de luchtvochtigheid zomaar dalen naar  30% bijvoorbeeld. Een natuurlijk materiaal zoals hout zet uit wanneer de omgevingslucht vochtig is, en krimpt bij een lage luchtvochtigheid. Hierdoor raakt een delicaat muziekinstrument zoals je cello makkelijk ontstemd. Ook de spanning van de snaren kan wijzigen bij verschillen in luchtvochtigheid in een ruimte. Bij sterk wisselende omstandigheden kan de klankkast en houten onderdelen zelfs scheuren door het uitzetten en krimpen van het hout.

Jouw cello en de luchtbevochtiger

In de winter kan de luchtvochtigheid binnen sterk dalen. De omgevingslucht bevat dan weinig vocht omdat het koud is, en door het gebruik van de verwarming zal de vochtigheidsgraad zelfs nog verder dalen. Maar ook in de zomer kan de luchtvochtigheid in een binnenruimte sterk dalen, bijvoorbeeld door de werking van een airco-installatie. Dit zijn duidelijk geen ideale omstandigheden voor muziekinstrumenten. Bij dergelijke droge omstandigheden verhoogt een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid tot de gewenste waarde. Als de luchtvochtigheid onder de 45% zakt moet je de luchtbevochtiger gebruiken. De optimale luchtvochtigheid voor een cello is namelijk tussen de 45% en 55%.

Extra informatie

Gewicht 68 g
Benodigdheden

Humidifier, Luchtbevochtiger

Andere suggesties…