DPA d:vote 4099c cello microfoon

 530,00

Wil je met je cello professioneel gaan optreden, solo of met een band bijvoorbeeld? Wil je direct kunnen inpluggen in professionele versterkers en geluidsinstallaties op een podium? Of wil je heel precieze en natuurgetrouwe opnamen maken in een professionele studio? Dan is dit de must-have microfoon.

Als je hebt geïnvesteerd in een mooi instrument, dan wil je – als je het gaat versterken – ook dat het karakter van je cello goed voor het voetlicht wordt gebracht. Met deze microfoon kan dat.

Toegegeven, de DPA 4099c is best kostbaar, maar voor dat geld heb je wel de absolute top onder de microfoons en pickup systemen voor de cello.

Deze microfoon geeft het meest klassieke, warme en natuurgetrouwe geluid van de systemen in de cellowinkel.

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

De beste cello-microfoon

De DPA 4099C cello-microfoon is niet voor niets vaak gekopieerd (pas dus op met goedkope namaak-producten!). Het is gewoon de beste kwaliteit microfoon voor de cello. Dit type microfoon wordt in de professionele muziekwereld het meest gebruikt voor het versterken van de cello, of je nu kijkt op podia of in de studio.

Groot voordeel is dat de microfoon heel eenvoudig – en zonder permanente aanpassingen aan je instrument – op de cello te bevestigen is. In het fraaie opbergtasje vind je naast de microfoon met buigbare arm, een kabel en een XLR plug (female) ook een speciale rubberen klem, waarmee je de microfoon op de C-snaar en de A-snaar kunt klemmen, tussen de kam en het staartstuk.

De microfoon is met de buigbare arm goed te richten op het voorblad van de cello. Je kunt daardoor kiezen voor een bepaalde klank, bijvoorbeeld door de microfoon meer onder de kam te richten of richting een f-gat. Dit is vooral een kwestie van experimenteren, want elke cello is anders en projecteert het geluid via het voorblad op een eigen manier. De beste plek om de microfoon op te richten wordt ook wel de ‘sweet spot’ genoemd. Op de foto zie je de microfoon gericht op de plek waar bij veel cello’s de sweet spot te vinden is: Tussen de kam en de toets.

Alle microfoons zijn gevoelig voor rondzingen (feedback), wat optreedt als het geluid van de versterker wordt opgepikt door de microfoon en steeds opnieuw versterkt wordt tot er een fluit- of brom-toon overheerst. Door de microfoon slim te positioneren ten opzichte van de versterker kun je dit meestal behoorlijk goed oplossen. De DPA 4099C heeft een zeer richtinggevoelige microfoon met een supernierkarakteristiek (een supercardioide microfoon). De microfoon reageert vooral op het geluid wat van voren komt (0 graden) en minder sterk op geluid van de achterkant (180 graden) en het minst op geluid van opzij (120 graden). Daardoor is het precies positioneren beter in te regelen en kun je rondzingen dus ook beter voorkomen.

Gebruik van de DPA 4099c microfoon in combinatie met loopers en effecten

Deze microfoon kun je direct aansluiten op elke versterker met een microfoon-ingang met fantoomvoeding (alle versterkers in de cellowinkel). Wil je met deze microfoon gaan werken in combinatie met loopers, effecten of bijvoorbeeld gitaarversterkers, dan kan dat prima, maar voor sommige van die toepassingen heb je dan wel een voorversterker nodig met fantoomvoeding. Ik ben momenteel nog op zoek naar goed bruikbare voorversterkers en fantoomvoedingen met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Neem contact met me op voor advies.

In de cellowinkel vind je overigens ook de Ditto Mic Looper (met ingebouwde fantoomvoeding), waar je de microfoon direct op kunt aansluiten.

DPA en de d:vote serie

De d:vote-serie van fabrikant DPA bestaat uit een serie microfoons, gericht op de professionele uitvoeringspraktijk met (o.a. strijkinstrumenten). Specifiek gericht op live-versterking en -opname van strijkers. Centraal staat de kleine 4099-microfoon, die met behulp van de uiteenlopende bevestigingsklemmen op ieder denkbaar instrument te monteren is. In dit geval (4099C) dus op de cello. Maar er is ook een systeem voor de viool, altviool en contrabas.

Kenmerkend aan dit systeem is het buitengewoon natuurgetrouwe geluid dat nauwelijks tot geen nabewerking nodig heeft met een equalizer bijvoorbeeld. Het systeem voor de viool, altviool en contrabas kan ik – als dealer van DPA – ook leveren, maar maakt geen vast onderdeel uit van het aanbod in de cellowinkel. Mocht je belangstelling hebben voor een DPA systeem voor jouw instrument, neem dan contact met me op. Ik wil het je met alle plezier demonstreren.

Extra informatie

Cello versterking

Microfoon

Andere suggesties…