Fishman C-200 Concert Series element voor Cello

 329,00 434,50

De Fishman C-200 bestaat uit een cello pickup die is verwerkt in een Aubert cellokam. Op die manier zit het element dus zo dicht mogelijk bij de bron van de klank – in de kam.

Beschrijving

Het keramische piëzo element van de Fishman C-200 zit verwerkt in een hoge kwaliteit cello kam van het merk Despiau. Zo ontstaat een goed gebalanceerd geluid van het hele toonbereik van de cello. Groot voordeel van deze verwerking van de piëzo is dat dit element veel minder gevoelig is voor oversturing (feedback) dan een microfoon. De klank is heel consistent en niet afhankelijk van plaatsing op de cello.

Hoe klinkt je cello met de Fishman C-200?

De Fishman C-200 zorgt met de piëzo die verwerkt is in de cellokam voor een natuurlijke weergave van je cello. De toon heeft een mooie kwaliteit en de klank heeft voldoende complexiteit. Dit element zorgt voor een klank die tussen dat van een standaard piëzo en een microfoon inzit. De klank is helder en klinkt naturel. Van alle piëzo’s is dit het element dat het dichtste bij de natuurlijke klank van de cello komt. Het grootste voordeel is dat het altijd stabiel is en weinig last van rondzingen (feedback) hebt. Daarnaast kun je ook eenvoudig weer akoestisch gaan spelen. Eenvoudig in- en uit-pluggen.

De Fishman C-200 in combinatie met verschillende versterkers

Over de cello:
Hieronder kun je mij cello horen spelen op mijn semi-akoestische cello (zelf gebruik ik op die cello deze Fishman C-200 piëzo, die is ingebouwd in de kam).

Over de testopstelling:
Het geluid van de C-200 heb ik opgenomen op een looper-pedaal (met grote headroom) en vervolgens door de verschillende versterkers laten versterken. Vanaf de versterkers heb ik (waar mogelijk) via de DI uitgang het signaal weer opgenomen op mijn computer. In de computer zijn de volumes gecompenseerd en er is een 30Hz sub-filter toegepast en een héél lichte room-reverb. Dit zijn dus vrij ‘kale’ opnames, zodat je de verschillende setups goed met elkaar kunt vergelijken.

cello piëzo test versterkers

Over de gespeelde muziek
Een piëzo-element zorgt voor een geluid dat niet heel erg toe te passen is voor echt klassieke muziek. Piëzo’s worden meestal gebruikt in ensembles als pop of folk bands. Omdat ik weet dat veel mensen beginnen met spelen op een (relatief goedkopere) gitaar- of basversterker, neem ik deze mee in de test. Voor deze vergelijking speel ik ‘Danny Boy’, een Ierse traditional.

De Fishman C-200 in combinatie met een ACUS versterker voor semi-akoestische instrumenten. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de versterker: folk:

klassiek:

solo snaren:
De Fishman C-200 in combinatie met een Fender Champion 100 gitaarversterker. Dit is het signaal vanaf de ‘PRE OUT’ uitgang, zonder toonregeling of effecten, kanaal 1: folk:

klassiek:

solo snaren:
De Fishman C-200 in combinatie met een Fender Rumble 100 basversterker. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de versterker: folk:

klassiek:

solo snaren:
De Fishman C-200 in combinatie met een Fishman DI pre-amp voor semi-akoestische instrumenten. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de pre-amp: folk:

klassiek:

solo snaren:

De Fishman C-200 in combinatie met een (voor)versterker

Fishman raadt je aan om een voorversterker te gebruiken die is gematched met de uitgangsimpedantie, maar echt nodig is dat niet. Dit element is prima direct aan te sluiten op bijvoorbeeld de ACUS versterkerreeks. Maar als je wilt kun je een aparte voorversterker kopen. Kies dan bijvoorbeeld voor de Fishman Platinum Pro Preamp. Deze kan ik je als dealer van Fishman leveren voor zo’n €250,-, maar als ik eerlijk ben zou ik je eerder adviseren dat geld extra te investeren in een goede versterker.

De Fishman C-200 op maat laten maken

Je kunt dit element niet zo uit de doos gebruiken op je cello. Het moet eerst op maat worden gemaakt voor jouw cello. De kam wordt dan (net als elke nieuwe cellokam) op maat gesneden voor jouw setup. Op die manier wordt je akoestische cello in één stap een elektroakoestisch instrument. Wil je absoluut geen aanpassing aan je instrument, kies dan voor één van de andere cello elementen in de cellowinkel. Dit element is echt bedoeld voor mensen die graag een elektroakoestische cello willen en door eenvoudig in te pluggen versterkt willen spelen.

Aan jou de keuze. Je kunt dit element kopen zoals het is (en het door je eigen vioolbouwer op maat laten maken). Je kunt er ook voor kiezen om de kam door ons op maat te laten maken voor jouw cello. Dat laatste doen we graag voor je en we kunnen je dan ook garanderen dat het correct wordt uitgevoerd. Je betaalt dan wel wat extra’s voor het op maat maken van de kam.

Extra informatie

Standaard of op maat gemaakt

Standaard, Op maat gemaakt

Cello versterking

Microfoon

Andere suggesties…