Fishman C-100 Classic Series element voor Cello

 219,00

De Fishman C-100 is een piëzo cello element of ‘pickup’ die je eenvoudig in je cellokam kunt plaatsen en zo elektrisch of elektroakoestisch cello kunt spelen.

1 op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

De Fishman C-100 bestaat uit een losse piëzo met jack-plug aansluiting. Het keramische piëzo element wordt licht geklemd in de vleugel van de cellokam. Dus je cello hoeft niet te worden aangepast voor een goede werking van het element.

Hoe klinkt de Fishman C-100 op je cello?

De toon is minder complex dan die van een microfoon zoals de FWF -MC-02 of de DPA microfoon of die van de andere piëzo van Fishman, de C-200. Maar de klank is wel mooi en zuiver in zijn eenvoud. Met name de hoge en midden tonen worden benadrukt en daardoor kun je hem goed uit-mixen in de band. Je kunt de C-100 gebruiken om de cello een heel eigen plek te geven in het geluidsspectrum van de band (tussen de gitaar en bassen in). Groot voordeel is dat dit element veel minder gevoelig is voor oversturing (feedback) dan een microfoon.

Wil je dit element komen proberen in combinatie met jouw eigen cello en een versterker? Dat kan! Bel me dan voor het maken van een afspraak en geef eventueel aan met welke andere elementen en/of microfoons je wilt kunnen vergelijken.

De Fishman C-100 in combinatie met verschillende versterkers

Over de cello:
Hieronder kun je mij cello horen spelen op mijn semi-akoestische cello (zelf gebruik ik op die cello een Fishman C-200 piëzo, die is ingebouwd in de kam). Voor deze vergelijking heb ik dus de Fishman C-100 geïnstalleerd in een vleugel van de kam (onder de C-snaar) met het bijgeleverde fineer om hem stevig te monteren.

Over de testopstelling:
Het geluid van de C-100 heb ik opgenomen op een looper-pedaal (met grote headroom) en vervolgens door de verschillende versterkers laten versterken. Vanaf de versterkers heb ik (waar mogelijk) via de DI uitgang het signaal weer opgenomen op mijn computer. In de computer zijn de volumes gecompenseerd en er is een 30Hz sub-filter toegepast en een héél lichte room-reverb. Dit zijn dus vrij ‘kale’ opnames, zodat je de verschillende setups goed met elkaar kunt vergelijken.

cello piëzo test versterkers

Over de gespeelde muziek
Een piëzo-element zorgt voor een geluid dat niet heel erg toe te passen is voor echt klassieke muziek. Piëzo’s worden meestal gebruikt in ensembles als pop of folk bands. Omdat ik weet dat veel mensen beginnen met spelen op een (relatief goedkopere) gitaar- of basversterker, neem ik deze mee in de test. Voor deze vergelijking speel ik ‘Danny Boy’, een Ierse traditional.

De Fishman C-100 in combinatie met een ACUS versterker voor semi-akoestische instrumenten. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de versterker: folk:

klassiek:

solo snaren:
De Fishman C-100 in combinatie met een Fender Champion 100 gitaarversterker. Dit is het signaal vanaf de ‘PRE OUT’ uitgang, zonder toonregeling of effecten, kanaal 1: folk:

klassiek:

solo snaren:
De Fishman C-100 in combinatie met een Fender Rumble 100 basversterker. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de versterker: folk:

klassiek:

solo snaren:
De Fishman C-100 in combinatie met een Fishman DI pre-amp voor semi-akoestische instrumenten. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de pre-amp: folk:

klassiek:

solo snaren:

Gebruik in combinatie met een (voor)versterker

Fishman raadt je aan om een voorversterker te gebruiken die is gematched met de uitgangsimpedantie, maar echt nodig is dat niet. Dit element is prima direct aan te sluiten op bijvoorbeeld de ACUS versterkerreeks. Maar als je wilt kun je een aparte voorversterker kopen. Kies dan bijvoorbeeld voor de Fishman Platinum Pro Preamp. Deze kan ik je als Fishman dealer eventueel ook leveren voor zo’n €250,-, maar voor dat geld zou ik je eerder adviseren een betere versterker aan te schaffen.

Extra informatie

Standaard of op maat gemaakt

Standaard, Op maat gemaakt

Cello versterking

Microfoon

Andere suggesties…