KNA VC-1 Cello piëzo pickup

 69,00

De KNA VC-1 is een eenvoudige maar goed klinkende piëzo cello element of ‘pickup’ die je in je cellokam kunt plaatsen. Zo kun je zonder echt iets aan je cello te veranderen elektrisch of elektroakoestisch spelen.

2 op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

De KNA VC-1 bestaat uit een losse piëzo met jack-plug aansluiting. Het keramische piëzo element wordt licht geklemd in de vleugel van de cellokam. Dus je cello hoeft niet te worden aangepast voor een goede werking van het element.

Hoe klinkt de KNA VC-1 op je cello?

De toon is minder complex dan die van een microfoon zoals de FWF -MC-02 of de DPA microfoon of die van de duurdere piëzo van Fishman, de C-200. Maar de klank is wel mooi en zuiver in zijn eenvoud, zelfs vergelijkbaar met de duurdere C-100 van Fishman. Groot voordeel is dat dit element veel minder gevoelig is voor oversturing (feedback) dan een microfoon.

Wil je dit element komen proberen in combinatie met jouw eigen cello en een versterker? Dat kan! Bel me dan voor het maken van een afspraak en geef eventueel aan met welke andere elementen en/of microfoons je wilt kunnen vergelijken.

De KNA VC-1 in combinatie met verschillende versterkers

Over de cello:
Hieronder kun je mij cello horen spelen op mijn semi-akoestische cello (zelf gebruik ik op die cello een Fishman C-200 piëzo, die is ingebouwd in de kam). Voor deze vergelijking heb ik dus de KNA VC-1 geïnstalleerd in een vleugel van de kam (onder de C-snaar) met het bijgeleverde fineer om hem stevig te monteren.

Over de testopstelling:
Het geluid van de KNA VC-1 heb ik opgenomen op een looper-pedaal (met grote headroom) en vervolgens door de verschillende versterkers laten versterken. Vanaf de versterkers heb ik (waar mogelijk) via de DI uitgang het signaal weer opgenomen op mijn computer. In de computer zijn de volumes gecompenseerd en er is een 30Hz sub-filter toegepast en een héél lichte room-reverb. Dit zijn dus vrij ‘kale’ opnames, zodat je de verschillende setups goed met elkaar kunt vergelijken.

cello piëzo test versterkers

Over de gespeelde muziek
Een piëzo-element zorgt voor een geluid dat niet heel erg toe te passen is voor echt klassieke muziek. Piëzo’s worden meestal gebruikt in ensembles als pop of folk bands. Omdat ik weet dat veel mensen beginnen met spelen op een (relatief goedkopere) gitaar- of basversterker, neem ik deze mee in de test. Voor deze vergelijking speel ik ‘Danny Boy’, een Ierse traditional.

De KNA VC-1 in combinatie met een ACUS versterker voor semi-akoestische instrumenten. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de versterker: folk:

klassiek:

solo snaren:
De KNA VC-1 in combinatie met een Fender Champion 100 gitaarversterker. Dit is het signaal vanaf de ‘PRE OUT’ uitgang, zonder toonregeling of effecten, kanaal 1: folk:

klassiek:

solo snaren:
De KNA VC-1 in combinatie met een Fender Rumble 100 basversterker. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de versterker: folk:

klassiek:

solo snaren:
De KNA VC-1 in combinatie met een Fishman DI pre-amp voor semi-akoestische instrumenten. Dit is het signaal vanaf de DI-uitgang, zonder toonregeling of effecten van de pre-amp: folk:

klassiek:

solo snaren:

Gebruik in combinatie met een (voor)versterker

Met dit type piëzo is het aan te raden om een voorversterker te gebruiken die is gematched met de uitgangsimpedantie, maar dat is niet noodzakelijk. Dit element is prima direct aan te sluiten op bijvoorbeeld de ACUS versterkerreeks. Die versterkers hebben een passende ingangsimpedantie. Als je een andere (bijvoorbeeld gitaarversterker) gebruikt, zou ik je een voorversterker aanraden.

In combinatie met de NUX floor stageman haal je prachtige resultaten met deze piëzo. De Floor Stageman is een combinatie van een voorversterker, DI-box, effectpedaal (reverb en chorus) en looper. De DI-functie zorg ervoor dat je zelfs geen versterker meer nodig hebt, omdat je hem via de XLR kabel direct op een mixer kunt aansluiten. Bovendien heeft de NUX Floor Stageman een hoofdtelefoonuitgang, zodat je ook met hoofdtelefoon op kunt oefenen, mèt gebruik van alle effecten en looper!

Wil je echt het best mogelijke resultaat, kies dan bijvoorbeeld voor de Fishman Platinum Pro Preamp. Deze kan ik je als Fishman dealer eventueel ook leveren voor zo’n €250,-, maar voor dat geld zou ik je eerder adviseren een betere (ACUS) versterker aan te schaffen.

Extra informatie

Gewicht 2020 g
Standaard of op maat gemaakt

Standaard, Op maat gemaakt

Cello versterking

Microfoon

Andere suggesties…