Nano Looper 360 – Electro Harmonix

 129,95

De Nano Looper 360 van Electro Harmonix is een perfecte start als je wilt beginnen met loopen op je cello. Tot 6 minuten loopen en meerstemmig je cello inspelen.

Is dat niet heel moeilijk, loopen?

Nee. Met een beetje oefenen krijg je al snel de smaak te pakken. In de Cellowinkel leg ik je graag alles uitgebreid uit over het gebruik van elektrische en elektroakoestische cello’s, cello versterking en alle soorten randapparatuur, zoals loopers, effectpedalen en versterkers. Dus maak een afspraak en kom het proberen. Dat is de beste manier om vertrouwd te raken met alle mogelijkheden. Er gaat een wereld voor je open!

De cellowinkel is officieel dealer van producten
van Electro Harmonix in Europa.

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

Wat is een looper?

Een looper is een apparaat waarmee je het geluid van je cello kunt opnemen in een vorm waarbij er een loop (= Engels voor ‘lus’) ontstaat. Deze loop herhaalt zich aldoor tot jij hem stopt. Met een looper is het mogelijk om aan de eerste opname ook andere opnamen toe te voegen. Dat heet dan ‘overdubben’. Zo kun je meerdere partijen bijvoorbeeld combineren waardoor je een meerstemmige compositie opbouwt in je eentje.

Waarom is loopen interessant voor jou als cellist?

Het werken met een looper stelt je in staat om – zoals hierboven omschreven – composities te maken die je normaal gesproken niet kunt maken. Een aantal maten met meerdere lagen over elkaar opgenomen of een enkele ‘drone’ waarover je vrij kunt gaan improviseren, het kan allemaal.

Door te loopen train je bovendien het in de maat spelen, intoneren, het creëren van een mooi klinkende opbouw in een compositie en vaak leer je ook op zoek gaan naar wat voor een soort geluiden je zoal met je cello kunt voortbrengen. Van scherpe pizzicato’s en staccato streken tot trage drones en percussie met je handen op de klankkast en hals bijvoorbeeld. En dat alles kun je gebruiken om jouw eigen klank te ontwikkelen!

Wat is de Nano Looper 360?

De Nano Looper 360 van het Amerikaanse Electro Harmonix is een compacte en betaalbare looper met een 360 seconden loop opnametijd. Bovendien kun je op deze looper 11 loops bewaren, zodat je ze later weer kunt gebruiken! En daarmee onderscheidt deze looper zich van andere looper pedalen.

De EHX Nano Looper 360 neemt het eenvoudige, gebruiksvriendelijke formaat van een single pedal looper en voegt 11 geheugenplaatsen toe voor opslag van je favoriete creaties. Met 6 minuten hoogwaardige loop-opnametijd, onbeperkte overdubs en eenvoudige undo/redo-functionaliteit is de Nano Looper 360 een compacte looper voor elke cellist.

Kenmerken van de Nano Looper 360 op een rijtje:

 • 360 seconden loop opname tijd die je kunt verdelen in 11 verschillende loops voor maximale controle en flexibiliteit.
 • Een hoge kwaliteit geluid en onbeperkt overdubben zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
 • De looper neemt op in een ongecomprimeerd audio-formaat, met een 24-bits Analoog/Digitaal/Analoog conversie en met een 44,1kHz (cd-kwaliteit) sample rate.
 • De gebruiksvriendelijke lay-out met maar één stille voetschakelaar voor de bediening maakt het opnemen van een loop, overdubben, undo-redo en wissen van een loop snel en eenvoudig.
 • Robuuste bouwkwaliteit in de vorm van een gegoten kast.
 • Een 9 Volt voedingsadapter is  inbegrepen, zodat je meteen kunt beginnen.

Het aansluiten van de Nano Looper 360

Dit looperpedaal kun je aansluiten tussen je cello piëzo en je versterker met (niet bijgeleverde) instrumentkabels. De meest eenvoudige signaallijn is alsvolgt:

Cello piëzo > instrumentkabel > Nano Looper 360 > instrumentkabel > Versterker

Je kunt er ook voor kiezen om het looper pedal te combineren met één of meerdere effectpedalen. Afhankelijk van de plaats van de verschillende pedalen in de signaallijn kun je dan allerlei effecten creëren. Hieronder een voorbeeld:

Cello piëzo > instrumentkabel > effectpedaal (delay) > patchkabel > Nano Looper 360 > patchkabel > effectpedaal (reverb) > instrumentkabel > Versterker

In de Cellowinkel zijn instrumentkabels van 1,5 meter tot 5 meter lengte te koop. Ook zogenoemde patchkabels. Dat zijn heel korte instrumentkabeltjes met een lengte tussen de 10 cm en 40 cm die je kunt gebruiken de (effect- of loop)pedalen met elkaar te verbinden.

De Nano Looper sluit je met de bijgeleverde 9 Volt adapter aan op het stopcontact. Let op: Een Cello microfoon kun je zonder voorversterker niet aansluiten op een looper of effectpedaal. De door de Cellowinkel verkochte cello piëzo pickups werken allemaal prima met de loopers van Electro Harmonix.

De bediening van de Nano Looper 360

 • Electro-Harmonix Nano Looper 360 looppedaal voor celloDe voetschakelaar gebruik je voor het starten, stoppen, opnemen, overdubben en wissen van loops.
 • De ‘level’ draaiknop gebruik je om het volume van de weergave aan te passen. Je bepaalt hiermee dus de balans tussen het directe geluid van jouw cello en de loop die je hoort als deze afgespeeld wordt. De stand die je hiervoor kiest is enerzijds een kwestie van smaak en anderzijds afhankelijk van het uitgangsvolume van je cello piëzo en/of voorversterker.
 • De ‘loop’ draaischakelaar gebruik je om te schakelen tussen 11 verschillende geheugenbanken. In elk van deze geheugenbanken kun je een unieke loop opslaan.

Hoe werkt het loopen met de Nano Looper 360?

Een loop opnemen met de Nano Looper 360
 • Om een loop op te nemen selecteer je een lege geheugenbank met de 11 standen draaiknop en druk je éénmaal op de voetschakelaar.
  – De REC LED gaat continu branden en de opname begint onmiddellijk.
 • Om de opname van de loop te stoppen, drukt u nogmaals één keer op de voetschakelaar.
  – De REC-LED gaat uit, de PLAY LED gaat aan en de loop begint onmiddellijk te spelen.
  – De MEM LED zal ook continu branden, om aan te geven dat er een loop is opgeslagen in de geheugenbank die is geselecteerd.
 • Een loop wordt steeds doorlopend (als in een ‘lus’) en onbeperkt afgespeeld.
  – Telkens wanneer de loop herhaald wordt, zal de PLAY LED kort uit en weer aan gaan, zodat je kunt zien waar het begin is.

Nadat een loop is opgenomen, wordt de lengte afgetrokken van de totale opnametijd van de maximale loop-tijd. Als de volle 360 seconden loop-opnametijd is bereikt, stopt de opname automatisch. De REC LED gaat dan uit, de PLAY LED gaat aan en de loop zal onmiddellijk beginnen afspelen. De MEM LED zal ook continu branden, om aan te geven dat er een loop is opgeslagen in de geheugenbank die is geselecteerd.

Je kunt dus één geheugenbank vullen met 360 seconden of die tijd verdelen over kortere loops, die je opslaat in de 11 verschillende geheugenbanken. Als je alle geheugenbanken gelijk wilt verdelen over de totale tijd, dan kun je dus gemiddeld zo’n 30 seconden per loop opnemen. Voor een stuk van enkele maten is dit vaak wel voldoende. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om slechts één loop op te nemen in één geheugenbank met een stuk wat 6 minuten duurt.

Stoppen en starten van de loop-weergave
 1. Om het afspelen van loops te stoppen, druk je twee keer snel op de voetschakelaar.
  – De REC LED gaat samen met de PLAY LED aan tijdens de eerste druk en met de tweede druk gaan beide led’s uit en stopt het afspelen onmiddellijk.
 2. Druk, terwijl de loop gestopt is, eenmaal op de Footswitch om het afspelen te starten.
  – De PLAY LED licht op om aan te geven dat de loop wordt afgespeeld.
Opnemen van een laag over de eerdere opname(n) – overdub
 1. Om een overdub op te nemen, moet een loop worden afgespeeld. Als er geen loop wordt afgespeeld,
  druk dan eenmaal op de voetschakelaar om het afspelen te starten.
  – De PLAY LED gaat aan en de loop begint onmiddellijk te spelen.
 2. Om de opname van een overdub te starten, drukt u eenmaal op de voetschakelaar.
  – De REC-LED en de PLAY LED gaan aan en er wordt audio opgenomen bovenop de originele loop.
  – Er zal geen volumeverlies optreden aan het eerder opgenomen deel van de loop.
 3. Om het overdubben van de loop te stoppen; druk nogmaals één keer op de voetschakelaar.
  – De REC-LED gaat uit en de loop gaat verder zonder op te nemen.

Overdubben zal nooit de lengte van de loop veranderen. Als de loop tijdens het overdubben wordt herhaald, gaan de REC LED en PLAY LED beide even kort uit. De Nano Looper 360 kan onbeperkt overdubben, zodat je voortdurend continu nieuwe audio kunt toevoegen aan je loop. Na het beëindigen van een Overdub is de UNDO-REDO functie ingeschakeld. Je kunt de laatste Overdub namelijk zo vaak als je wilt opnieuw doen.

Functie ‘undo/redo’

De Undo/Redo functie kan alleen worden gestart terwijl een loop wordt afgespeeld. Undo/Redo kan niet worden uitgevoerd tijdens de modi Overdub, Record of Stop.

 1. Om een overdub ongedaan te maken (de laatste opname verwijderen) tijdens het afspelen van een loop, houd je de
  voetschakelaar gedurende 1 seconde ingedrukt.
  – De PLAY LED knippert tweemaal en de vorige overdub wordt verwijderd.
 2. Om een overdub te herhalen (de laatste take te herstellen) tijdens het afspelen van de loop, houd je de voetschakelaar gedurende 1 seconde ingedrukt. De PLAY LED knippert tweemaal en de vorige overdub wordt hersteld.

Als UNDO-REDO eenmaal is ingeschakeld, is deze functie beschikbaar totdat de loop wordt gewist. Dit geldt zelfs als je terugkeert naar een loop vanuit een vorige selectie, of zelfs na een stroomonderbreking.

Een loop wissen

Een loop wissen kan alleen als de loop is gestopt. Als de loop nog loopt stop je deze eerst door twee keer snel op de voetschakelaar te drukken.

 1. Houd de voetschakelaar 2 seconden ingedrukt.
  – De MEM LED knippert zes keer en blijft dan uit. Dit geeft aan dat de loop is gewist.

De ERASE-functie is alleen ingeschakeld als de lus geheugen heeft opgenomen, zoals aangegeven doordat de MEM LED blijft branden. Je kunt een geheugenbank waar geen loop op staat namelijk niet wissen.

Loop geheugen

Alle opgenomen audio wordt automatisch opgeslagen in het interne geheugen van de Nano Looper 360. En ze blijven ook in het geheugen totdat ze worden gewist. Een stroomuitval wist een loop niet, behalve wanneer de stroom uitvalt tijdens het opnemen van een loop. Elke loop of overdub die je opneemt na de stroomuitval wordt niet door de 360 opgeslagen.

Nadat een loop is opgenomen, wordt de lengte ervan afgetrokken van de totale opnametijd van de loop. Bijvoorbeeld, als een loop van 60 seconden is opgenomen op de loop in geheugenbank 1, dan zijn er nog 300 seconden beschikbaar voor de Loops in geheugenbanken 2 tot en met 11. Het overdubben bovenop een bestaande loop trekt niets af van de totale opnametijd.

Wanneer de volle 360 seconden opnametijd op is, wordt het opnemen van een nieuwe loop geblokkeerd en dus niet meer opgenomen. Als je op dat moment nog een lege geheugenbank selecteerd en probeert om daar een loop op te nemen, zal de MEM-LED tweemaal knipperen als aanduiding dat dit niet meer kan. Om opnamegeheugen vrij te maken, selecteer je een geheugenbank met een daarop opgenomen loop en wis je deze.

Wat als je er niet uitkomt?

Geen nood. In de Cellowinkel leg ik je graag alles uitgebreid uit over het gebruik van elektrische en elektroakoestische cello’s, cello versterking en alle soorten randapparatuur, zoals loopers, effectpedalen en versterkers.

Maak een afspraak en kom het proberen. Dat is de beste manier om vertrouwd te raken met alle mogelijkheden. Er gaat een wereld voor je open!

De cellowinkel is officieel dealer van producten
van Electro Harmonix in Europa.

Extra informatie

Gewicht 2000 g