Sonata Romberg voor cello en piano Op.38 No.1

 30,99

Sonata voor cello en piano is een stuk van de componist B.H Romberg. De sonata wordt langzaam opgebouwd door verschillende tempi. Fijn voorspeelstuk.

1 op voorraad (kan nabesteld worden)

Beschrijving

De Sonata voor cello en piano Op.38 No.1  is een stuk van de componist B.H Romberg. Rombergs vader speelde cello en gaf Bernard Romberg zijn eerste cello lessen. Toen Romberg een 7 jaar was speelde gaf hij al concerten. Als cellist heeft hij in verschillen de orkesten gespeeld. Bij een van die concerten ontmoette hij de jonge Beethoven (1790). Beethoven bewonderde Romberg als cellist en wilde voor hem een celloconcert schrijven. Maar Romberg wilde dat niet omdat hij de muziek van Beethoven moeilijk te begrijpen vond. en hij liever zijn eigen composities speelde.

Romberg heeft meegeholpen aan het verbeteren van de cello. Zo zorgde hij ervoor dat de toets langer werd en de toets onder de c-snaar werd afgevlakt. Hierdoor kan de snaar vrijer trillen. Ook heeft Romberg gezorgd dat de bladmuziek voor de cello in drie sleutels wordt opgeschreven. De bassleutel, c sleutel en de g sleutel. Hiervoor was het gewoon dat je zoveel sleutels mocht gebruiken als je nodig had. Boccherini gebruikte soms wel zes verschillende sleutels in een compositie.

De sonata is een bewerking van het origineel dat voor twee cello’s en altviool is geschreven. De cd begint met de concertversie van de sonata. Omdat er op de cd, die live is ingespeeld, verschillende tempi staan kun je het studeren van de sonata langzaam opbouwen. In het langzame tempo je hoor de cello partij zacht op de achtergrond. Als je de eerste twee tempi kan kun je de concertuitvoering gaan spelen.

Extra informatie

Gewicht 214 g
Afmetingen 31 × 23 × 0,3 cm
Cd of mp3

CD

Componist

Romberg

Ensemble

Cello en Piano

Soort bladmuziek

Barok, Klassiek

Niveau

Gevorderde beginners, Gevorderden