Hoe verzorg ik mijn cello en stok – deel 1 cello schoonmaken

Het is een goede gewoonte om je cello elke keer als je erop gespeeld hebt schoon te maken. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten.

Dagelijks je strijkstok en cello schoonmaken

Begin met het opbergen van je strijkstok. Eerst zorg je ervoor dat de strijkstok ontspannen is. Draai hem los zodat het haar in het midden dichter bij het hout zit dan aan de uiteinden. Veeg de slof schoon met een stofdoek.

De toets en de kast kun je prima schoonmaken met een katoenen stofdoek. Veeg vooral de hars onder je snaren weg op de plek waar je strijkt. Ik zie soms strijkinstrumenten met een witte laag hars op de klankkast. Dat is moeilijk netjes te verwijderen en komt de klank van het instrument niet ten goede. De hars op de snaren poets je met een andere stevige katoenen doek weg. De zachte stofdoek waarmee je de cello-toets en klankkast hebt gepoetst kun je gebruiken om je cello af te dekken in de cellokoffer. Zo, nu is je cello weer schoon en klaar voor de volgende keer als je weer gaat cello spelen.

Nu je toch bezig bent…

Als je zo bezig bent met het schoonmaken van je cello kun je hem ook goed inspecteren op krassen, vlekken of barstjes of scheuren in de lak. In periodes waarin de relatieve vochtigheid erg laag is (als de verwarming aan gaat of tijdens droge periodes) zal je cello gevoeliger zijn en moet je dit goed in de gaten houden. Alles aan je cello is wel te repareren, maar je kunt reparaties beter voorkomen.

Kijk ook naar de snaren. Hoe lang zitten ze er al op? Naarmate snaren langer op je cello zitten wordt de klank steeds wat minder. Het is een goede gewoonte om minimaal eens per jaar de snaren te vervangen, ook als je niet zo vaak speelt. Ik wissel mijn snaren ongeveer eens per drie maanden, omdat ik (gelukkig!) vaak cello speel.

Waar koop je spullen voor het onderhoud van je cello?

In de cellowinkel natuurlijk!