Hoe verzorg ik mijn cello en stok – deel 2 cello opbergen

Een veilige plaats

Bewaar je cello op een veilige plaats. Je cello opbergen doe je het best in een kist of hoes als je stopt met spelen. Als je een hoes hebt is het vaak makkelijk als je je cello weer inpakt als je klaar bent met studeren. Zet hem daarna op een veilige plek.

Ook voor heel even…

Stop je maar voor even dan is het vaak handig om je cello in een cellostandaard te zetten (thuis) of de cello op de zijkant te leggen. Bijvoorbeeld tijdens een korte pauze bij een repetitie. Leg je hem op de zijkant, doe dan de pin weer in de cello. Zorg er voor dat je cello op rustige plek ligt en er niemand overheen hoeft te stappen! Maar bedenk dat een koffer of stevige hoes de beste plek is om hem veilig op te bergen, ook voor heel even. Speel je in een orkest of neem je de cello mee naar school? Berg hem dan altijd op in je hoes of koffer – ook als je even stopt. Zo is je cello het beste beschermd.

Nooit doen!

Zet je cello nooit in de buurt van een kachel of in de zon! Vermijd grote temperatuursverschillen. Zorg dat je cello steeds op een veilige plaats staat waar hij niet kan omvallen en dat er geen kleine kinderen of huisdieren aan kunnen komen.
Maak van het veilig opbergen van je cello een goede gewoonte ook dat hoort bij het cello spelen.

Echt gebeurd: Kostbare cello met gebroken hals

Ik las een poos geleden in de krant een artikel over een ongeluk met een erg mooie cello in het paleis van de koning in Spanje. Het ging om een cello, gebouwd door Antonio Stradivari. Het gebeurde op 13 april.

De cello werd op de zijkant gelegd om er een foto van te maken, maar hij viel om en kwam raar op de hals terecht waardoor deze afbrak… Ik vermoed dat de cello wel hoog op een tafel of piano heeft gelegen. Zo zie je maar, een ongeluk zit in een klein hoekje! Gelukkig kon de cello gerepareerd worden.