Cello schoonmaken

hoe cello schoonmaken

Tijd om je cello eens extra aandacht te geven! Maar hoe doe je dat? En wat heb je daarvoor nodig?

De winter is voorbij. Het is voorjaar! Op het moment dat de eerste zonnestralen in huis komen zie je daardoor kleine stofdeeltjes opwaaien. Dat is traditiegetrouw het startsein voor de voorjaarsschoonmaak. Toevallig heb ik onlangs een nieuwe voorraad cello’s binnen gekregen voor in de cellowinkel. Die moeten natuurlijk ook goed onderhouden worden. Deze schoonmaakactie is een mooie gelegenheid om ze allemaal te laten stralen. En natuurlijk mijn eigen cello ook niet vergeten!

Cello voorjaarsschoonmaak video

In onderstaande video laat ik je zien hoe je op een goede en verantwoorde manier je cello schoonmaakt met de juiste middelen…

In de video komen de volgende producten aan bod…

Het poetsen van een cello

Begin met het opbergen van je strijkstok. Eerst zorg je ervoor dat de strijkstok ontspannen is. Draai hem los zodat het haar in het midden dichter bij het hout zit dan aan de uiteinden. Veeg de slof schoon met de instrumenten poetsdoek. De strijkstok kun je even aan de kant leggen (niet op de grond!!) en als je klaar bent weer opbergen in je hoes, bijvoorbeeld in een strijkstokhoesje, zodat hij extra goed beschermd is. Heb je een koffer dan kun je hem daar in opbergen.

De toets en de kast kun je prima schoonmaken met de katoenen instrumenten poetsdoek. Veeg vooral de hars onder je snaren weg op de plek waar je strijkt. Ik zie soms strijkinstrumenten met een witte laag hars op de klankkast. Als je dit laat zitten en er komt steeds weer een laagje hars op dan gaat het aan elkaar plakken. Dat komt de klank van het instrument niet ten goede! Dus altijd na het spelen je cello en je snaren schoon maken!! De hars op de snaren poets je met een andere stevige katoenen doek weg, bijvoorbeeld met een oude theedoek. De zachte instrumenten poetsdoek waarmee je de cello-toets en klankkast hebt gepoetst kun je gebruiken om je cello af te dekken in de cellokoffer. Binnenkort vind je in de cellowinkel ook door mijzelf gemaakte zijden cello-pyjama’s.

De lak van een cello reinigen

Als je je cello wil reinigen, dan kun je dat het beste doen met een speciale lakreiniger die ontwikkeld is voor strijkinstrumenten. Gebruik geen huis-tuin-en-keuken middelen. Die doen vaak meer kwaad dan goed!

De viol lakreiniger kun je ook gebruiken om het hout van je strijkstok te reinigen. Het beste kun je dan het haarlint even los schroeven bij de slof, zodat de lakreiniger niet op de haren komt.

Maak je instrument schoon met een klein beetje op een doek. Daarna met een zachte doek licht uitpoetsen of uitwrijven. Altijd eerst even uitproberen op een onopvallend plekje. Je hoeft de schoonmaakbeurt met de viol lakreiniger echt niet elke week te doen. Zeker niet als je hem altijd na het spelen schoonmaakt met de instrumenten poetsdoek (zonder lakreiniger).

De stemsleutels van een cello smeren

Als de grote stemknoppen in de kop van de cello stroef draaien kun je ze met sleutelzeep insmeren zodat ze weer soepel lopen. De sleutelzeep van Pirastro zit in een handig draaihulsje (zoals bij lippenstift).

Om de sleutelzeep aan te brengen haal je de snaar van de stemsleutel en de stemsleutel uit het sleutelhuis in de kop van de cello. Breng een kleine hoeveelheid (één of twee keer rond) sleutelzeep aan op de twee plaatsen waar de sleutel het sleutelhuis raakt. Veeg teveel aan sleutelzeep van de sleutel. Plaats daarna de sleutel terug in het sleutelhuis en test of hij nu soepeler draait. Daarna kun je de snaar opnieuw installeren.

De cello snaren reinigen

Reinig je snaren regelmatig. Dit is nodig om de allerbeste geluid- en respons- kwaliteit van je snaren naar boven te halen. Als je pauzeert met spelen maak de snaren dan altijd schoon met een stevige katoenen doek, bijvoorbeeld een oude theedoek. Daarnaast kun je de snaren wekelijks met de Pirastro snaren reiniger schoonmaken. Met een zachte doek haal je dan de eventuele harsresten makkelijk van je snaren af. Een kleine beetje is genoeg.

MAAR LET OP: Zorg ervoor dat de snaren reiniger niet op je lak van de cello komt! De snaren reiniger is op alcohol basis en dit kan de lak van je instrument beschadigen. Leg dus altijd een schone droge doek op de klankkast onder je snaren.