Waaraan herken ik een goede docent?

Een goede docent

Muziekles geven is een vak. Maar waaraan merk je nou dat een muziekdocent zijn of haar vak verstaat?

Hoe is dat in de sport…?

Als je in de sport kijkt naar wat een goede coach is dan heb je het over iemand met kennis van zaken. Iemand die je kan inspireren, motiveren en die dingen ziet die je zelf nog niet door had. Iemand die je kent; die je goede maar ook je zwakke kanten kent. Een coach die je er doorheen kan slepen wanneer het een keer tegen zit. Iemand die enthousiast mee juicht bij je successen. Die het beste met je voor heeft en er steeds voor je is. Iemand waarbij je terecht kan. Ook als het niet per sé met de sport te maken heeft. Immers, een fit lijf is belangrijk, maar mentaal gezien moet het ook lekker gaan als je succes wilt hebben. Een coach moet vast en zeker een fantastisch persoon zijn.

… en in de muziek?

Bij een muziekdocent is het niet anders. Alle bovengenoemde eigenschappen zijn ook op een muziekdocent van toepassing. Als je vooruitgang merkt in je spel, wordt het bespelen van een instrument ook steeds leuker. Het studeren doe je vaak voor jezelf. Je zult merken dat dit nog makkelijker gaat als je een goede, leuke, maar vooral betrokken docent als (cello)stok achter de deur hebt. De juiste docent maakt een wereld van verschil. Zeker voor de motivatie van een leerling!

Muziekles geven is een vak!

Het verbaast me vaak dat er mensen zijn die zonder gerichte opleiding muziekles geven. Cello les  geven zonder conservatoriumopleiding, zonder didactiek en methodiek gevolgd te hebben. “Ja, maar ik heb PABO gedaan, ik weet hoe kinderen in elkaar steken!

Leerkracht zijn is een compleet andere tak van sport, je doet je kind toch ook niet op voetbal bij een zwemcoach?!  Dus bij deze een oproep aan alle ouders: Wees slim. Wil je kind een instrument leren spelen? Zoek dan een gediplomeerd docent. Vraag een proefles aan en kijk of er een klik is met de docent.

Betrokken docent

Zorg ervoor dat de docent betrokken is. Dat er meer te doen is dan alléén dat ene muzieklesje in de week. Check of de docent een gedegen opleiding heeft gevolgd en kennis van zaken heeft. Vraag rond en lees reacties van leerlingen.  Een goede docent: Daar heeft je kind een leven lang plezier van. Je kunt de basis maar één keer leggen…