Hoe zit dat nu met die C- sleutel?

Cello spelen in de C-sleutel

Als je al een aantal jaren cello speelt ontkom je er niet aan en zul je regelmatig de C-sleutel tegenkomen. In het begin is dat best lastig. Gewoonweg omdat je steeds maar notenschrift in één sleutel gelezen hebt. En onder ‘noten lezen’ versta ik hier de namen van de noten en niet de vingers die je boven je noten schrijft!

“Leer eerst de namen van de noten. Je begrijpt dan beter wat je aan het doen bent.”

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het benoemen van de notennamen. Natuurlijk hoef je vanaf het begin niet meteen alle noten namen te kennen. Dat gaat spelenderwijs. Hoe eerder je echter weet welke noten je speelt en waar ze zitten op je cello, hoe makkelijker het is om de C-sleutel te gaan lezen. Je begrijpt gewoon beter wat je aan het doen bent! En je kan dan net als bij de positie wissels van de ene bekende naar de andere bekende plek.

Ga niet fout van start

Als je net begint met de C-sleutel
lezen wordt wel verteld dat het gewoon 5 noten (een kwint) hoger is dan de noot die je gewend bent te spelen. Je schuift dus alles op, één snaar hoger. Dit lijkt een makkelijke manier om de C-sleutel te leren. Maar schijn bedriegt! Je leert jezelf op deze manier een trucje aan dat je (als de noten hoger zijn dan de A-snaar) in problemen brengt!

Goed beginnen met het lezen van de C-sleutel

Zorg ervoor dat je eerst weet welke noten je speelt en waar ze op je cello zitten. In het begin gaat dit vast langzaam en lijkt dit erg lastig. Maar zo weet je wel precies wat je aan het doen bent.

Als je in de eerste jaren dat je cello speelde hier al mee bezig bent geweest, dan ken je al alles van de 1e tot en met de 4e positie. Je hebt dan een ‘plattegrond van je cello’ in je hoofd.

Als je op zoek bent naar een boek waar je voordat je het stuk gaat spelen eerst een korte oefening is om de C-sleutel te leren begrijpen kun je daar bijvoorbeeld: Learnig the Tenor Clef voor gebruiken.

Hoe zien de noten in de C-sleutel eruit?

Om je op gang te helpen vind je onder deze tekst een overzicht van een deel van de noten in de C-sleutel met de notennamen. In de notenbalk eronder zie je met welke noten ze corresponderen in de F-sleutel. Leer de noten­namen! Oefen ze met je cello erbij. Speel de noot en benoem hem hardop. Hoe eerder je hiermee start hoe makkelijker het wordt! .

C en F sleutel naast elkaar

Meer Cello tips?

Dit artikel is te vinden in het Cello Tips Magazine.