Veelgestelde vragen over de cello les (inhoud)

Een goede docent

Dit zijn de meest gestelde inhoudelijke vragen over cello les die mij gevraagd worden als mensen zich oriënteren op cellolessen voor zichzelf of voor een dochter of zoon.

Vanaf welke leeftijd kun je starten met celloles?

Vanaf drie jaar. Uw dochter of zoon begint dan op een kleinere cello.

Wat voor soort cello lessen worden er gegeven?

In de Celloklas geef ik cello les met voornamelijk klassieke muziek. Ik help je in eerste instantie om een goede basis te leggen, waar je jarenlang plezier van hebt, of je nu klassieke muziek of andere stijlen wil gaan leren spelen. Gevorderde leerlingen help ik verder met de ontwikkeling van hun streektechniek en de linkerhand-techniek. Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een eigen stijl en de uitvoeringspraktijk.

Moet ik al noten kunnen lezen?

Nee, dat hoeft niet. In de lessen leer je spelenderwijs het notenschrift kennen. Iedereen kan het leren en het wordt langzamerhand uitgebreid.

Is er alleen maar klassieke muziek voor de cello?

Nee. Er zijn allerlei soorten muziek voor de cello geschreven en er komt elke dag wat bij. Er is een groot repertoire van klassieke componisten en daarnaast bijvoorbeeld ook filmmuziek, wereldmuziek (tango’s bijvoorbeeld) en  hedendaagse muziek. Kijk maar eens bij de muziekboeken voor cello in de cellowinkel.

Is er verschil tussen les voor volwassenen en kinderen?

Ja. De benadering naar kinderen is heel anders dan die naar volwassenen. Je leert wel dezelfde techniek en basis, maar de manier waarop is anders, zoals bijvoorbeeld ook de muziekkeuze.

Kan ik ook Sinterklaas- en Kerstliedjes of liedjes van op school leren spelen?

Ja, dat kan. Met de kinderen wordt in het najaar geoefend met Sinterklaas- en Kerstliedjes. En als je muziek hebt die je op school speelt of zingt bijvoorbeeld, dan gaan we dat samen uitzoeken en omzetten voor de cello. Dus heb je muziek gevonden en iets te vragen? Neem het dan gerust een keertje mee naar de les!