Stemvork tafelmodel Wittner A 440Hz

 81,10 145,60

Stemvork tafelmodel Wittner ‘A’ 440 Hz. Altijd een goede “A” als referentie-toon om je cello goed op af te stemmen. En deze stemvork klinkt ontzettend lang door als je hem aantikt, zodat je wat meer de tijd hebt. Ik gebruik hem zelf ook in mijn lespraktijk voor mijn leerlingen.

Er zijn twee formaten, groot en klein. Ook de kleine variant geeft genoeg klank om in een grote ruimte te kunnen stemmen. De grote variant klinkt voller en langer door. Je kunt beide formaten bij mij in de winkel vergelijken. De grote staat in de winkel en de kleine in de lespraktijk. Vraag er gerust naar.

Beschrijving

Een goede stemvork is erg handig bij het stemmen van je cello. Als je cello niet goed gestemd is, is het lastiger om zuiver te spelen. De stemvork garandeert een heldere toon A van 440 Hz waardoor je je cello goed kan stemmen. Doordat de tanden van de stemvork de trilling lang vasthouden heb je de tijd om je a-snaar goed te controleren. De vierkante uiteinden en de mooie afwerking met een toplaag van nikkel geven de stemvork een strak uiterlijk.

Wat deze stemvork bijzonder maakt is het feit dat het een tafelmodel is. Je plaatst de stemvork namelijk met de onderkant in een houten standaard, die tevens klankkast is. Bij de stemvork krijg je een speciaal kloppertje, waarmee je de stemvork kunt aantikken. Als je nu de stemvork aantikt heb je een goed hoorbare ‘A’ om mee te stemmen en het grote voordeel is dat hij heel lang doorklinkt (sustain noemen we dat). Dus heb je alle tijd om de ‘A’ goed te stemmen.

Waarom een stemvork en geen elektronisch apparaatje?

Eigenlijk heb ik hier maar één echt eerlijk antwoord op. Het is ontzettend handig wanneer je als muzikant op gehoor je instrument kunt stemmen. En natuurlijk, dat is moeilijker dan het aflezen van een elektronisch stemapparaatje (alhoewel…).

Je moet het mij maar niet kwalijk nemen, maar ik vind het als docent belangrijk dat muzikanten en aspirant musici zich eerst zouden moeten bekwamen in het goed luisteren en het zuiver stemmen van het eigen instrument.

En dus géén elektronisch stemapparaat in de cellowinkel?

Nou, niet helemaal. Er is niets mis met die apparaatjes. Zeker in een gehorige omgeving kunnen ze van pas komen en natuurlijk kun je ze ook gebruiken als een handig controle-middel. Probeer het maar eens: Eerst op gehoor stemmen met de stemvork en daarna controleren met het apparaatje. Als je dat vaak genoeg doet, zul je merken dat je het apparaatje niet meer nodig hebt en genoeg hebt aan een stemvork.

Extra informatie

Gewicht 2000 g
Afmetingen 12 × 0,7 × 0,4 cm
Benodigdheden

Stemmen

Maat

Groot (7 x 13), Klein (4 x 8)